Zelf je foto op hout drukken

Zelf je foto op hout drukken

Fokelien Broekstra 892
Er zijn veel bedrijven waar jij een foto op hout kan laten drukken. Een mooie aanvulling voor aan jouw muur om iets speciaals in huis te hebben hangen. SLR Coaching.com gingen aan de slag om zelf een foto op hout te drukken. Wij leggen je stap voor stap uit hoe zij te werk gingen.

Aan de slag

Voor je aan de slag gaat is het handig om te weten wat voor hout je gaat gebruiken. Ga hiervoor naar de bouwmarkt en zoek een mooi glad stukje hardhout uit. In het filmpje hebben ze laten weten dat dit het beste werkt. Zoek een stukje hout van A4 formaat uit, dit is 297mm bij 210mm.

Foto kiezen

Daarna is het tijd om een foto te kiezen. Kies een foto die jij mooi vind en zorg dat deze foto een a4-formaat heeft als je gaat printen. Hierdoor is je hele houtenplaat gevuld. Daarnaast moet jij je foto nog spiegelen. Anders komt hij verkeerd om op het stuk hout te staan. Spiegelen kun je makkelijk doen via Photoshop.

Printen

Het fotodrukken op hout werkt het beste als je jouw foto print met een laserprinter. Het advies in het filmpje is om de foto eerst op fotopapier te printen en vervolgens bij een betere kopieerwinkel te vragen of ze hem willen kopiëren met een laserprinter.

Alles klaarmaken

In de video is te zien dat het hout eerst licht geschuurd wordt met fijn schuurpapier. Zorg ervoor dat er een laag Mod Podge (een soort houtlijm) op het stuk hout wordt gesmeerd. Zorg daarnaast dat je een pasje bij de hand hebt om de foto glad te strijken.

Foto op hout plaatsen

Zorg dat het houtlijm met een kwast goed wordt uitgesmeerd. Zorg ervoor dat de laag ook niet te dik wordt. Plaats je foto vervolgens op het ingesmeerde hout en zorg met het pasje dat de foto er goed strak oplicht. Als je dit gedaan hebt kun je het hout met de foto er op een nacht laten liggen.

Schoonmaken

Een dag later is het tijd om het papier van het stuk hout af te halen. Je doet dit met water en een sponsje. Ga voorzichtig te werk anders kun je ook de foto wegvegen. Tussendoor moet je het stuk hout even alten drogen voor je weer verder kunt. Alles lukt nou eenmaal niet op dezelfde dag.

Afronding

Daarnaast is het handig, als al het papier er af is, om de foto te oliën. Hier zijn verschillende lakken voor te krijgen. Daarna ben je klaar en staat je foto op hout.

In onderstaande video wordt het proces nogmaals uitgelegd.

 

 

Foto op hout

Je hoeft natuurlijk niet zelf aan de slag. Je kan het ook overlaten aan de professionals. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Pixum, zij drukken op een nette manier jouw foto op hout. Het enige wat jij moet doen is de juiste houtsoort kiezen en je foto op het juiste formaat aanleveren.

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien