Zelf een fotoboek ontwerpen

Zelf een fotoboek ontwerpen

Nadja Geskus 490
Als je prachtige foto’s hebt gemaakt, van bijvoorbeeld je vakantie, dan is het fantastisch om deze samen in een fotoboek te zetten. Niets is leuker dan door je eigen foto’s te kunnen bladeren. Maar hoe ontwerp je nou eigenlijk zelf een fotoboek? Wij geven je wat tips.

Selectie

Allereerst begin je natuurlijk te selecteren welke foto’s je in je fotoboek wilt plaatsen. Belangrijk is dat je een strenge selectie maakt. Zet alleen de beste foto’s in het fotoboek. Handig is dat je tegenwoordig zelf kunt bepalen hoeveel pagina’s je boek moet worden, dus dat is tegenwoordig geen probleem meer! Zo is het bijvoorbeeld niet handig om hetzelfde onderwerp op meerdere foto’s terug te laten komen, maar dan steeds nét even wat anders gefotografeerd. Kies de sterkste uit een reeks. Nog niet overtuigd van je selectie? Dan wacht je gewoon nog even een paar dagen. Het heeft geen haast om je boek af te krijgen, zolang hij maar goed wordt!

Vormgeving

Daarna is het belangrijk om te gaan kijken hoe je het geheel wilt presenteren. Wil je bijvoorbeeld een thema aan je fotoboek meegeven? Het ontwerp staat in het hele boek natuurlijk centraal, dus het is belangrijk daar goed over na te denken. Een boek met familiefoto’s ziet er natuurlijk heel anders uit dan een boek met straatfotografie.

Wat belangrijk is om rekening mee te houden, is dat je in een boek twee pagina’s naast elkaar hebt. Dit houdt in dat je vaak twee of meerdere foto’s naast elkaar zult hebben staan. Probeer om deze foto’s samen te laten werken. Een handige tip: print je foto’s op een lage kwaliteit uit en hang ze aan de muur. Zo kun je met de foto’s schuiven en kijken welke het beste naast elkaar passen. Dit kan je natuurlijk ook met bewerkingsprogramma’s doen, maar op deze manier zie je alles net wat sneller en het is ook leuker om lekker met je foto’s te kunnen schuiven!

Zelf een fotoboek ontwerpen

Bij printshops kun je vaak software downloaden om je fotoboek mee te maken. Hierin staan vaak verschillende layouts voor je klaar om te gebruiken. Denk wel goed na over welke het mooiste is voor jouw fotoboek. Doe je dit niet? Dan creëer je misschien een fotoboek dat onnodig onoverzichtelijk is.
Eenvoud werkt vaak het beste, maar zorg er dan wel voor dat je fotoboek niet saai wordt. Let hierbij ook op dat je niet teveel foto’s op één pagina wilt plaatsen. Denk er wel aan: hoe minder foto's je op een pagina plaatst, hoe meer pagina's je nodig hebt, wat je fotoboek weer duurder zal maken.

Afleiding

Wat jouw fotoboek zo min mogelijk nodig heeft is afleiding. Zet dan ook geen fotorandjes, illustraties of gekke afbeeldingen in je boek. Het haalt de aandacht weg van je foto’s en die zijn het belangrijkste. Ook moet je oppassen voor felle of donkere achtergronden. Kies een achtergrond die jouw foto’s complimenteerd, niet de aandacht van ze weghaalt.

Cover

En dan heb je natuurlijk ook nog een prachtig beeld nodig voor de cover van je fotoboek! Als je je album in elkaar hebt gezet, dan weet je waarschijnlijk precies welke foto het beste op de cover kan komen te staan.

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja