Zelf doen: Glow in the dark fotoshoot

Zelf doen: Glow in the dark fotoshoot

Senta Bemelman 1249
Fotoshoots zijn een creatieve uitdaging. Probeer eens een glow in the dark thema uit. Kijk hier hoe je dat aanpakt.

Voordat je aan de slag gaat, moet je wel enkele voorbereidingen treffen. Duik allereerst een feestwinkel in en zoek naar glow in the dark schmink of lichaamsverf. Daarnaast is het ook handig om een ruimte in je huis om te toveren tot fotostudio, indien je geen aparte fotografieruimte hebt. Bekijk hier wat je nodig hebt voor een thuisstudio voor foto- en videografie.

Regel daarnaast een model en extra kleding. Je wil voorkomen dat de kleding van je model onder de glow in the dark verf komt te zitten. Daarnaast kun je ook de kleding van tevoren beschilderen met oplichtende verf. Kies bijvoorbeeld voor een strak t-shirt of een jumpsuit en beschilder deze helemaal met opvallende vormen. Dit kan een indrukwekkend resultaat opleveren wanneer je fotografeert.

Wat heb je nog meer nodig:

  • UV-lamp of blacklight: Hiermee komt de glow in the dark verf tot leven. Laat een assistent met blacklights langs je model bewegen terwijl je met een lange sluitertijd fotografeert. Dit levert interessante lichtsporen op.
  • Zaklamp: Gebruik een zaklamp, eventueel met UV-licht, om af en toe bij te schijnen.
  • Kwast: Zorg dat je een kwast of penseel meeneemt om de verf op je model te smeren. Je kunt de verf ook met je handen uitsmeren voor een creatief effect. Gebruik de kwast voor mooie strakke lijnen of figuren.

In de studio

Je kunt ook gebruik maken van een lamp met constant UV-licht. Plaats dit boven je model en zie hoe de verf oplicht. Je kunt ook zelf een UV-filter voor je externe flitser maken, leer hier hoe je dit doet. Als je met een flitser werkt, is het belangrijk dat je eerst de zaklamp op je model schijnt, om je camera goed te kunnen focussen.

In het donker fotograferen is ook lastig omdat je camera moeilijk scherp kan stellen. Gebruik de manuele modus en stel een vast focuspunt in.

Lange sluitertijd

Maak ook gebruik van een statief, omdat je met een lange sluitertijd gaat werken. Kies voor de BULB-stand tijdens het fotograferen om de sluiter open te houden zolang als jij de ontspanknop indrukt. Gebruik een diafragmagetal waarmee je voldoende licht binnenkrijgt. Omdat de rest van de omgeving donker is, kun je het beste voor een iets kleiner diafragmagetal kiezen, waardoor je diafragma meer licht doorlaat.

Bekijk in de onderstaande video’s nog meer handige tips voor glow in the dark fotografie en een mooi voorbeeld.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta