Geef je foto's sfeer met texturen

Workshop Gimp: Geef je foto's sfeer met texturen

jesse kraal 3891
Apps voor smartphones waarmee je je foto's er oud uit kunt laten zien zijn helemaal hip. Maar omdat zoveel mensen hetzelfde programma gebruiken, zien de foto's er allemaal een beetje hetzelfde uit. We gaan daarom onze eigen texturen maken, voor een uniek effect.

Soms zijn foto's net even iets te netjes, te 'netjes'. Soms wil je een net iets minder perfect resultaat om de foto wat extra's te geven. Je kunt dan standaardprogramma's gebruiken, zoals Pixlr-o-matic, maar je kunt ook creatiever te werk gaan. Met het gratis programma Gimp en wat zelfgemaakte texturen bereik je al een heleboel.

Zelf maken

Om die texturen te maken, hoef je geen uitgebreide kennis van computers of fotografie te hebben, in je eigen omgeving kun je vaak al voldoende foto's schieten die kunnen volstaan als textuur. Wij vonden rondom ons kantoor al voldoende interessante materialen die prima kunnen dienen als textuur in een foto. Let er op dat je die materialen recht van voren fotografeert, zodat er geen verloop in scherpte is en je een 'platte' foto krijgt. Als je camera in raw kan fotograferen, is dat aan te raden. Je kunt dan tijdens het omzetten het contrast van de foto iets verhogen voor een beter resultaat. Hieronder enkele voorbeelden van texturen die we zelf gemaakt hebben.

Aan de slag

Tijd om met de eerste foto aan de slag te gaan. Traditionele houten huisjes, een typisch Nederlands plaatje. Ondanks de oude huisjes en het ontbreken van moderne objecten in de foto, oogt de foto zelf niet oud. We zetten de foto als eerste om naar zwart-wit. Via 'colors > components > channel mixer' kun je dit doen. Klik in het venster dat zich opent de optie 'monochrome' aan en speel iets met de schuifjes voor het gewenste effect. Het resultaat is een zwart-witfoto die nog steeds wat te perfect en te digitaal oogt.

We voegen een sepia-kleurtje toe aan de foto: maak een nieuwe laag aan via 'layer > new layer'. Met het emmertje ('paint bucket') geven we deze laag een egale bruine kleur. In het verster 'layers' kiezen we voor de mode color en stellen we de doorzichtigheid ('opacity') in op een waarde tussen de twintig en dertig procent. Onze sepia-foto oogt al wat antieker, maar het effect is nog niet overtuigend.

Textuur toevoegen

Tijd voor een textuur. We openen een van de texturen die we eerder hebben gemaakt in een nieuwe laag met 'file > open as layer'. Selecteer de textuur naar wens en deze verschijnt over je foto. Wederom gaan we naar het venster 'layers' en dit keer kiezen we voor de mode 'overlay'. Je ziet de sepia-foto weer, maar door de foto loopt nu een sterke structuur. Om het effect iets minder sterk te maken, zetten we de doorzichtigheid iets lager. Hoe laag je deze moet zetten, is afhankelijk van de helderheid en het contrast van je textuur. Schuif dus wat heen en weer tot het effect naar wens is.

Resultaat

Zoals je ziet hebben we nu een foto die er al een stuk antieker uit ziet, waarvoor we niets anders hebben gebruikt dan een foto van een stenen trap en een paar simpele bewerkingen. Daarmee is het ook nog eens een uniek resultaat!

Portretten

Ook aan portretten kan een textuur een leuk effect geven. In dit geval pakken we een foto van deze voetballer. Een grappige foto, maar laten we eens kijken wat we met een textuur kunnen bereiken. Op dezelfde manier als bij de foto van de huisjes voegen we een textuur als laag toe en zetten we de mode wederom op 'overlay'.

Portretten

'Darken only'

Wat opvalt is dat het persoon en de achtergrond een mooie textuur krijgen, maar dat de textuur in de lucht weg valt. We zetten daarom de mode eerst op 'darken only' en de doorzichtigheid op zo'n tien á twintig procent. In de lucht zie je nu ook wat structuur naar voren komen. Eventueel kun je met een gum storende structuren in de rest van de foto weghalen.

Vervolgens voegen we de structuur nogmaals als laag toe en dit keer zetten we de mode wel op 'overlay' en de doorzichtigheid ergens tussen de vijftig en de tachtig procent (geheel naar eigen smaak). Nu hebben we zowel wat structuur in de witte lucht als ook in de rest van de foto. 

Experimenteren

Dit is nog maar het begin van wat je met texturen kunt. Ga daarom vooral lekker zelf aan de slag, experimenteer met verschillende materialen en verschillende mode om de verschillende lagen mee te laten mengen. Ook kun je met de gum bepaalde stukken van je textuur 'uitgummen' zodat je het effect om sommige plaatsen minder heftig kunt maken of helemaal kunt verwijderen. Veel plezier!

afbeelding van jesse kraal
Door: Jesse Kraal

Jesse Kraal | Redacteur

Jesse (26) is naast zijn werk als redacteur bij DIGIFOTO ook zelfstandig fotograaf. Je kunt rustig stellen dat fotografie, zowel digitaal als analoog, zijn passie is.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Anonymous

Ik ben een beetje lui en gebruik PhotoScape weleens voor texturen...kan je alleen niet helemaal aanpassen naar je eigen wensen.

afbeelding van Anonymous

moet je minder lui zijn

afbeelding van Martin.

HEY JE BENT EEN AAP!