Witbalans instellen bij straatfotografie

Witbalans instellen bij straatfotografie

Senta Bemelman 695
Witbalans is een belangrijk onderdeel van de fotografie. Op straat krijg je vaak te maken met opvallende kleurtonen en unieke lichtbronnen. Leer hoe je de witbalans instelt.

Het is een flinke teleurstelling als je thuiskomt en jouw foto’s een gele of blauwe gloed hebben. Dit is een teken dat de witbalans niet correct ingesteld is. Je kan de kleur gelukkig achteraf in Photoshop herstellen. Maar voorkom meer moeite door tijdens het fotograferen de juiste instellingen te gebruiken.

Grijskaart

Bij witbalans is de kleurtemperatuur belangrijk. Je kan tijdens het fotograferen de juiste witbalans krijgen door bijvoorbeeld een grijskaart te gebruiken. Bij sommige camera’s kun je de optie ‘custom White Balance’ kiezen. Hiermee stel je zelf de witbalans in op basis van een gemaakte foto. Fotografeer de grijskaart en gebruik de ‘custom White Balance’ optie.

Lichtcombinaties

Op straat heb je vaak niet één type lichtbron. In de drukke straten lichten lantaarnpalen de straten, terwijl auto’s met felle lichten de wegen kleuren. Je krijgt dus met een combinatie van lichtbronnen te maken. Alle lichtbronnen op een neutrale manier in beeld brengen lijkt soms onmogelijk. Het is echter beter om te kijken welk gedeelte belangrijk is op de foto en om hier de juiste witbalans voor te kiezen.

Maak meerdere foto’s van hetzelfde onderwerp en kies dan iedere keer een andere kleur die je doormiddel van de lichtbalans corrigeert. Je kan er ook voor kiezen om uiteindelijk in de nabewerking alle foto’s samen te voegen, zodat alle kleurtonen neutraal zijn.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta