Ervaringen met de Panasonic Lumix TZ30

Winnaar Bart Ruigrok over zijn ervaringen met de Panasonic Lumix TZ30

Julian 2196
Begin dit jaar won Bart Ruigrok de hoofdprijs fotowedstrijd met het thema 'winterweer'. Dat leverde hem een Panasonic Lumix TZ30 op: een compactcamera met 20x optische zoom. Bart heeft de camera inmiddels regelmatig gebruikt en stuurde ons zijn bevindingen op.

Het is en blijft een hele eer om je foto als winnaar uit de fotowedstrijd 'winterweer' te zien komen! Omdat ik alleen een Canon EOS 550D had, was ik ontzettend blij met de kleine en daardoor gemakkelijk mee te nemen Panasonic Lumix TZ30.

Winnende foto
De winnende foto van Bart Ruigrok

Zoom

De TZ staat voor Travel Zoom. Ik heb geen bijzondere reizen gemaakt in de maanden dat ik deze camera bezit, maar de zoom heb ik goed gebruikt! Het zoombereik van de lens staat gelijk aan 24-480mm(!), ofwel 20x optische zoom. De stabilisator is essentieel en doet zijn werk goed.

Luchtmachtdagen

Met een groep vrienden heb ik de luchtmachtdagen in Volkel bezocht. De keuze welke camera ik mee zou nemen was snel gemaakt: de 105mm van mijn langste lens voor mijn Canon 550D kwam niet eens in de buurt van de 480mm van de Lumix.

Het was lekker weer en iedereen had prima zicht op de snelle vliegtuigen en hun spectaculaire stunts. Het was wel even wennen om zo’n laagovervliegende F16 te volgen op het kleine schermpje van de Panasonic TZ30, in plaats van door de optische zoeker van mijn spiegelreflex.

Luchtmachtdagen

Foto’s van die snelle vliegtuigen zijn leuk, maar een filmpje geeft toch een betere indruk van hoe indrukwekkend de shows werkelijk waren. Geen probleem voor de Lumix!

Festival

Een muziekfestival is geen ideale plek om een spiegelreflex mee naartoe te nemen (als je in het publiek staat tenminste). Dus ook hier vertrouwde ik op de Panasonic TZ30. Ik was vooral benieuwd naar de prestaties van het toestel wanneer het wat donkerder werd (het zwaktepunt van veel compactcamera’s). Ik moet toegeven dat ik erg onder de indruk was, het overtrof mijn verwachtingen. Velen om mij heen slaagden er niet in een bruikbaar plaatje te maken met hun camera’s.

Toen ik op een gegeven moment een filmpje stond te maken, hoorde ik iemand achter me zeggen: ‘Zo, die kan ver inzoomen’. Ik keek achterom en merkte dat de een groep van pak 'm beet tien mensen het concert aan het volgen was vanaf het schermpje van de Lumix!

Agnes Obel
Agnes Obel op Best Kept Secret

Two Door Cinema Club
Two Door Cinema Club op Best Kept Secret

Andere gedachten

  • De gps-functie is leuk en handig, zeker als je langere tochten maakt.
  • Na de 20x optische zoom, kan je ‘doorzoomen’ tot 40x met intelligente digitale zoom, maar hiervan ben ik niet zo onder de indruk.
  • De meeste foto’s hierboven zijn van vrij extreme situaties (helemaal ingezoomd en/of weinig licht). De scherpste plaatjes, met de mooiste kleuren en contrast, krijg je als er voldoende licht is en je niet te veel inzoomt.

Foto's


Bekijk de foto's in groot formaat of download ze in volledige resolutie via de optie in het menu.

Tot slot

De Lumix is een prima aanvulling op mijn spiegelreflex! De quote: ‘The best camera is the one you have with you’, is hier zeker van toepassing. Het feit je met de Panasonic TZ30 niet in raw kunt schieten vond ik aanvankelijk wel jammer. Het heeft me echter wel gedwongen om de instellingen ter plekken juist te krijgen zodat ik naderhand, op de computer, niets meer aan der foto’s hoef te doen.