Wilde dieren: een gelukkig moment of geënsceneerd?

Wilde dieren: een gelukkig moment of geënsceneerd?

Senta Bemelman 676
Prachtige foto's waarop een havik nét op het juiste moment diep in de camera kijkt. Dit soort foto's van wilde dieren doen vermoeden dat de fotograaf uren in de bosjes heeft gelegen, wachtend op deze foto. Toch is dat vaak niet het geval.

Vals spelen

Uiteraard is het niet zo dat natuurfotografen in hun vingers knippen en daardoor de perfecte blik van een dier krijgen. Maar zij maken het zichzelf makkelijker door bijvoorbeeld de dieren te voeren. Hierdoor vang je de aandacht van wilde dieren en kun je sneller een goede foto kieken. Vals spelen, vinden sommige andere fotografen. 

Natuurlijke fotografie

Doordat de fotograaf zich bemoeit met wat zich voor de lens afspeelt,wordt de vraag gesteld of dit nog valt onder natuurlijke fotografie. Neem bijvoorbeeld José Luis Rodriguez. In 2010 won hij de titel 'Wildlife Photographer of the Year' met een foto van een stoere wolf. Achteraf blijkt dat het wilde beest getrained was, wat een goede foto schieten natuurlijk makkelijk maakt. Dat is net even anders dan een wilde wolf fotograferen die zich verstopt in het bos. 

Foto:José Luis Rodriguez
 
Neem ook een kijkje op de Instagram-pagina van de zelfbenoemde 'eekhoornfluisteraar' Konsta Punkka. Denk jij dat deze foto's  een kwestie van geluk zijn of in scene gezet? Op de website FStoppers gaan ze dieper in op het in scene zetten van natuurfoto's met wilde dieren.  
 
 
afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta