Werken met verschillende beeldstijlen

Marina Smits 3074
Kevin van de Merwe, een van onze lezers, heeft een Canon EOS 700D gekocht en stelde ons de vraag welke beeldstijl voor het beste resultaat zorgt. Wij helpen Kevin graag en leggen daarom de verschillende beeldstijlen uit.

Beeldstijlen beïnvloeden de scherpte, het contrast en de kleuren van een foto. Alle redelijk recente Canon EOS modellen ondersteunen beeldstijlen of picture styles. Wij leggen uit wat de verschillen zijn tussen de beeldstijlen.

Op de camera zelf staan al een aantal beeldstijlen.

  • Standaard: Dit is een algemene beeldstijl die geschikt is voor de meeste opnameomstandigheden. Het beeld ziet er levendig, scherp en helder uit.
  • Portret: Gebruik deze instelling voor close-ups van vrouwen en kinderen. De opname heeft zachtere kleuren en zorgt voormooie huidskleurtinten.
  • Landschap: Gebruik deze instelling voor indrukwekkende landschappen. Deze beeldstijl zorgt voor levendige blauwe en groene tinten en zeer scherpe en heldere beelden. 
  • Neutraal: Deze instelling is geschikt voor gebruikers die er de voorkeur aan geven om opnamen te bewerken met de computer. Voor natuurlijke kleuren en ingetogen beelden.
  • Monochroom: Voor zwart- witopnames.

Beeldstijlen lijken op de opnamemodi in de automatische standen, maar deze standen bepalen alleen hoe de camera de informatie van de beeldsensor omzet in een digitale foto en niet de eigenschappen van de foto, zoals scherpte, kleur en contrast.

Beeldstijlen downloaden

Naast de standaardbeelstijlen op je camera, is het ook mogelijk om beeldstijlen te downloaden via Canon. Op de Engelstalige website van Canon geven ze naast de beeldstijlen ook uitleg.  Het is mogelijk deze bestanden op je camera te installeren of op je computer. Door ze op je computer te zetten, breng je een beeldstijl achteraf aan in de foto. 

Heb jij ook een vraag of kom je ergens niet uit? Stuur ons dan een mail met daarin jouw vraag.