Werken met exposure in Photoshop

Werken met exposure in Photoshop

Senta Bemelman 487
In Photoshop kun je op diverse manieren de belichting aan passen. Weet jij hoe je met exposure werkt?

Exposure is de Engelse vertaling van het woord belichting. In Photoshop staat onder het tabblad ‘image’ het kopje ‘adjustments.’ In het venster dat zich vervolgens uitvouwt, vind je ‘exposure.’

Met de exposure-functie ga je op drie manieren de belichting aanpassen. Het werkvenster heeft drie losse onderdelen waarme je de belichting kan bepalen.

Exposure

De balk genaamd ‘exposure’ is volledig gericht op het bewerken van highlights. Alle licht stukken in de foto worden benadrukt wanneer je de balk naar rechts verschuift. En nemen af wanneer je de balk naar links brengt. Met de exposure-balk wordt vrijwel geen rekening met schaduwen en donkere tonen gehouden.

De originele foto

Offset

De tweede balk staat precies in het midden van het venster en wordt ‘offset’ genoemd. Deze functie is vooral gericht op middentonen en schaduwen. Hierbij is weinig aandacht voor hightlights. Deze balk werkt goed in combinatie met de exposure-balk. Wanneer je foto contrast verliest door het toevoegen van exposure kun je met de offset schaduwen donkerder maken.

Gamma

Met de gamma-functie kun je vooral middentonen bewerken. Het brengt een zachter effect teweeg dan de offset-functie.

Pipet

Je kunt ook de pipet gebruiken om de belichting aan te passen. Zo zie je bijvoorbeeld drie pipet-symbolen in het exposure-venster. De meest gevulde pipet staat voor de donkere tonen en heeft effect op de offset-balk. Selecteer hier donkere kleuren mee. De middelste pipet is half gevuld en staat voor de middentonen. Hiermee bepaal je de sterkte van de gamma-balk. En de lichtste pipet staat voor de highlights en exposure-balk. Het gebruik van de pipet kan iets minder nauwkeurig zijn dan het handmatig instellen van de balk, maar kan goed gebruikt worden als beginmeting. Gebruik het pipet voor het selecteren van de belangrijke onderdelen en pas vervolgens de sterkte van de gebruikte instellingen handmatig aan.

Samensmelten

De kunst van het werken met exposure in Photoshop is een goede balans vinden tussen de drie kanalen. Bij sommige foto’s werk je slechts met de exposure- en gamma-balk, terwijl je bij andere foto’s alle drie de balken actief gebruikt. Je hoeft niet bij elke foto alle drie de kanalen in te zetten.

Doelgericht

Het voordeel van exposure is dat je de belichting specifiek kunt aanpassen. Je hebt veel controle over de individuele componenten van de belichting: highlights, schaduwen en middentonen. Hierdoor kun je doelgericht de belichting aanpassen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta