Werken met de zoeker van de camera

Werken met de zoeker van de camera

Fokelien Broekstra 493
Als je gewend bent met een telefoon te fotograferen of met een compactcamera zonder zoeker, dan is het even wennen wanneer je overstapt naar een camera waarop de zoeker een hoofdrol speelt. Opeens moet je door een gaatje kijken en is live view verdwenen uit je fotografische leven.

Compact camera

Er zijn compactcamera’s die geen zoeker hebben. Je kunt alleen zien wat je wilt fotograferen op het LCD-schermpje, als de zon op je scherm staat zie je opeens niks meer. Met een compact camera leer je hiermee handelen en met een telefoon kun je simpel en snel de helderheid aanpassen, wat natuurlijk helemaal prima is. Maar het wordt anders als je overstapt naar een spiegelreflexcamera.

Waarom de zoeker

In de zoeker staat veel nuttige informatie die voor jou als fotograaf handig kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan de belichting van je foto, is deze correct of niet? Daarnaast is een spiegelreflex vele malen zwaarder dan een compact camera. Als jij het LCD-schermpje gebruikt heb je vast gemerkt dat je flink aan het trillen bent en onscherpere foto’s maakt. Kies je ervoor door de zoeker te kijken, dan kun je de camera dichterbij je houden voor een stabielere houding.

Wennen

In het begin zal het voor jou heel erg wennen zijn om de zoeker te gebruiken. Maar als je eenmaal gewend bent is het een handigheid en kijk je niet meer van de nieuwe houding op. De overgang terug naar een camera zonder zoeker is dan opeens een stuk lastiger.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien