Welke portretlens kies je? (video)

Welke portretlens kies je? (video)

Senta Bemelman 584
Bij portretfotografie is de lens die je gebruikt belangrijk. In deze handige video leer je waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuwe portretlens.

Portretfotografie is een uitdagende tak van de fotografie. Daarbij is ook het soort lens op je camera belangrijk. Met een telelens maak je bijvoorbeeld minder fraaie resultaten.

Zoom of prime

In de fotografie heb je grof gezegd twee soorten lenzen waar je uit kunt kiezen. Een zoomlens heeft meerdere brandpuntafstanden, waardoor je ermee in- en uit kunt zoomen. Dit is handig wanneer je onderwerpen fotografeert waar je niet dichtbij kan komen. Bij een primelens heb je een vaste brandpuntafstand waardoor zoomen geen mogelijkheid is. Je benen zijn je zoomfunctie geworden. Lees hier meer over de verschillen tussen prime- en zoomlenzen.

In de onderstaande video wordt door middel van praktische voorbeelden uitgelegd waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuwe portretlens.

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta