Verschillende lenzen voor vakantie

Welke lens gebruik je op vakantie?

Nadja Geskus 1244
De vakantieperiode zit er weer aan te komen. Prachtige landschappen, drukke stadsgezichten, bijzondere figuren, je gaat het sowieso tegenkomen op vakantie. Maar welke lenzen moet je nu meenemen? Wij zetten de lenzen even voor je op een rijtje.

Als fotograaf heb je een grote keuze wat lenzen betreft. Maar welke moet je nu precies meenemen? Dat hangt af van verschillende factoren; welk gewicht je mee kunt nemen, wat voor foto’s je wilt maken, wat de weersomstandigheden zijn, hoeveel lenzen je mee wilt nemen, etc. Wij hebben voor jou op een rijtje gezet welke lenzen handig kunnen zijn op jouw vakantie.

Standaard zoomlens

Een lens die je in veel situaties goed kunt gebruiken en daardoor de ideale lens als je er maar één wilt meenemen. Het bereik van de lens ligt rondom de 50mm.

Groothoek lens

De locatie is erg belangrijk als je fotografeert. Waarom? Je krijgt namelijk meer omgeving op de foto. Dat is dan ook precies de reden waarom deze lens vaak wordt gebruikt bij landschaps- en stadsfotografie. Alle lenzen die kleiner zijn dan 28mm worden gezien als groothoeklens.

Telelens

Met een telelens haal je dingen dichterbij, echter haal je ook beweging dichterbij, dus hoe verder weg het object is, hoe meer kans je hebt op trillingen in je beeld. Handig is dus om gebruik te maken van een statief. Afgeraden wordt wel om deze lens te gebruiken in de stad, je wilt mensen niet het gevoel geven dat ze van een afstand bespioneerd worden. De telelens wordt veel gebruikt door natuurfotografen, maar is niet de meest handige lens om als enige mee te nemen op vakantie. Vaak heb je ook een standaard zoomlens of een groothoeklens nodig.

Tilt-shift lens

Dit is dé lens die je wilt gebruiken in de stad als je gebouwen gaat fotograferen. Met een tilt-shift lens kun je het beeld verschuiven of kantelen, waardoor je de perspectieven weer een normale proportie kunt geven. Hierdoor kun je er voor zorgen dat de gebouwen weer uit rechte lijnen bestaan in je foto.
Tevens kun je ook nog op een heel andere manier de tilt-shift lens gebruiken. Het tilt-shift effect van het verleggen van de focus, geeft het effect alsof je een miniatuurstad hebt gefotografeerd.

tilt shift lens

Macrolens

Met een macrolens kun je objecten sterk uitvergroten. Deze lens wordt bijvoorbeeld veel gebruikt bij het fotograferen van insecten. Voor een natuurfotograaf kan een macrolens dus erg interessant zijn.

Fish-eye lens

Fishe-eye lenzen hebben een kort brandpuntsafstand, maar een extreem grote beeldhoek (tot 180 graden). Het lijkt vrij veel op een groothoeklens, maar hij is boller. De foto’s die hiermee worden gemaakt worden cirkelvorming. De lens wordt veel gebruikt bij sport- en stadsfotografie.

fish-eye

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja