Welke cameratas past bij jou?

Welke cameratas past bij jou?

Fokelien Broekstra 703
Slingbag, rugzak, schoudertas, trolley of heuptas, welke cameratas past het beste bij jou? Het is een keus die iedere fotograaf eens heeft moeten maken en misschien was die eerste keer niet eens de juiste. Veel fotografen hebben meerdere tassen en de een past beter bij ze dan de ander.

Schoudertas

Een schoudertas is handig voor fotografen die snel bij hun lenzen willen kunnen of voor mensen die niet zo veel meenemen op stap. Wil je veel spullen meenemen dat wordt een schoudertas al snel zwaar. Dit komt omdat je al het gewicht dat je meesleept in de tas over een schouder draagt. Voor lange wandelingen of bij foto-opdrachten waar jij de hele dag je tas bij je moet dragen kan dit al snel zorgen voor irritaties van je schouder.

Rugzak

Een rugzak heeft als voordeel dat je het gewicht dat in de tas zit over twee schouders draagt. Hierdoor heb je het gewicht verdeeld en heb je minder last van het gewicht. Bij de iets grotere tassen heb je een heupband waardoor je het gewicht ook op je heupen kan laten rusten. Je kunt hierdoor je rugtas ergonomisch  dragen waardoor je minder snel verkrampt gaat lopen. Een nadeel is dat je niet gemakkelijk en snel bij je lenzen kan komen. Wisselen zal daarom iets meer tijd in beslag nemen.

Heuptas

Een heuptas is een handige oplossing voor wanneer je snel bij je apparatuur wilt kunnen. Vaak koop je een riem met een tasje er aan. Vervolgens kun je er zelf extra tassen aankopen voor je lenzen. Het is een makkelijke oplossing, maar als je een van de lenzen op je rug draagt heb je hier geen zicht op. Dit is lastig voor wanneer je door een grote stad loopt.

Slingback

Een slingback is makkelijk in gebruik. Hij hangt over een schouder maar kan niet als een schoudertas gezien worden. Een slingback heeft als voordeel dat je het cameracompartiment op je rug kan dragen, zodra jij iets wil wisselen op je camera trek je aan de schouderband en komt de tas voor op je borst waardoor je simpel je apparatuur kunt wisselen. De tas is functioneel, maar rust grotendeels op een schouder, het voordeel is dat de tas vaak niet bedoeld is voor een hele catalogus aan camera-apparatuur. Hierdoor blijft het gewicht beperkt.

Trolley

Wil jij echt heel veel materiaal meenemen, dan is een trolley iets voor jou. De tas kun je simpel achter je aanslepen. Het maakt dus niet uit hoeveel gewicht je bij je moet dragen. De tas kun je helaas wat moeilijker het bos mee innemen. Dus voor de meer avontuurlijke fotograaf is een trolley minder geschikt. Maar voor bijvoorbeeld een shoot op locatie, waar je ook een paar externe flitsers nodig hebt, kan het uitkomst bieden.

Welke cameratas gebruik jij?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien