Weitblik: roofvogels op de Photokina

Anonymous (niet gecontroleerd) 1460
Uren verdekt opgesteld staan, wachtend op die ene foto van een jonge valk die voor het eerst zijn ouderlijke nest verlaat. Het levert vaak de mooiste foto’s op, maar natuurfoto’s schieten is een vak apart. Het is dan ook vanzelfsprekend dat natuurfotografie een belangrijke rol speelt op de Kina. Speciaal voor de natuurfoto’s heeft de Photokina weer de Weitblik-show van stal gehaald.

‘Hoe kunnen we best aandacht besteden aan natuurfotografie?’, moet de organisatie van de Photokina hebben gedacht. Makkelijk: maak op een centrale buitenplaats twee platformen en huur een paar Duitse adelaren in. Stel de (natuur)fotografen vervolgens aan de zijkanten op en de geheugenkaartjes kunnen volgeschoten worden. Dat is een korte samenvatting van de openluchtshow Weitblik op de fotobeurs.

 
De Amerikaanse zeearend scheert langs de bezoekers

Even een klein lesje dierenkunde: de Duitse adelaar heeft een spanwijdte van 2,35 meter. De Oona (zoals hij in de Duitse volksmond heet) staat symbool voor kracht en was het officiële wapen van Duitsland. Nog steeds geniet het dier enorme populariteit in Duitsland en op de Photokina mocht de roofvogel dan ook niet ontbreken. Naast de adelaars zijn er ook andere roofvogels te fotograferen tijdens de show. Zoals valken en zeearenden. Stuk voor stuk worden ze voorgesteld aan het publiek, vervolgens vliegen ze van platform naar platform.


Ook het publiek mag deelnemen aan de show

Het geeft de aanwezigen de kans om de dieren tijdens hun vlucht te fotograferen. En dat gebeurt dan ook massaal. De grote telelenzen volgen de vogels overal. Het levert soms spectaculaire foto’s op, maar je moet wel snel zijn. Want vergis je niet: de vogel is allang gevlogen als jij nog opzoek moet naar de juiste instellingen.