Wees vriendelijk tegen het douanepersoneel

Wees vriendelijk tegen het douanepersoneel

Fokelien Broekstra 328
Douanepersoneel hebben een moeilijke baan. Ze moeten alle reizigers controleren die het land inkomen en naar buiten gaan. Als jij fotoapparatuur bij je hebt wordt je waarschijnlijk staande gehouden om je tas te openen. Niks ernstigs dus bewaar je geduld.

Voorzichtig

Na de aanslagen van afgelopen jaren op vliegtuigen en vliegvelden, zijn ze een stuk voorzichtiger geworden.  Als ze iets afwijkends op het beeld zien, zullen ze je vragen de koffer of handbagage te openen. Bij camera apparatuur is  dit regelmatig het geval. Kijk hier dus niet vreemd van op. Laat rustig zien wat je in je tas hebt en er is niks aan de hand.

Ongeduldig

Als ze jou uitkiezen om je tas te openen, raak dan niet in paniek, dat is routine. Als jij niks strafbaars bij je hebt is er niks aan de hand. Ze zullen je hooguit wat vragen stellen en vragen of jij je elektronische apparatuur even op wil starten. Als je een laptop meeneemt moet dit ook vaak uit je tas halen. In sommige landen is het handig om je aankoopbewijs mee te nemen. Hieraan kan het douanepersoneel zien dat jij je apparatuur al voor je reis hebt gekocht en niet op je vakantiebestemming.

Vertrek op tijd

Langs de douane komen met fotoapparatuur kan wat tijd kosten. Als er veel mensen zijn die een extra check krijgen sta je even in de rij. Zorg daarom dat je ruim op tijd op het vliegveld bent en jezelf zo snel mogelijk richting de douane begeeft. Hierdoor voorkom je de stress dat je jouw vliegtuig mist.

Ben jij weleens staande gehouden bij de douane met je fotoapparatuur?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien