Weekendtip: Prachtige expositie in het Fotomuseum Den Haag

Weekendtip: Prachtige expositie in het Fotomuseum Den Haag

Dalindcy Koolhoven 932
Nog niets te doen dit weekend? Misschien is deze prachtige fototentoonstelling in Den Haag dan wel een optie. Hellen van Meene heeft een interessante stijl waar menig fotograaf nog iets van kan leren.

Hellen van Meene (1972) behoort al twintig jaar tot de internationale top der fotografen. De tijdloze beelden die ze maakt van jonge meisjes op weg naar volwassenheid worden wereldwijd goed ontvangen. Haar werk is onder andere te zien geweest in de VS, Korea en Japan. Het Fotomuseum Den Haag presenteert nu haar eerste grote oeuvre overzicht.

Over de tentoonstelling

Haar modellen vindt Hellen vaak in haar eigen omgeving of ze spreekt ze aan op straat. Het maakt haar niet zoveel uit wie het meisje is of waar ze vandaan komt. Dit is waarom Hellen haar foto's geen titels geeft; er is geen verwijzing nodig naar de identiteit van de geportretteerde. De foto's zijn een zorgvuldig geregisseerd moment. Het model kan er de volgende dag alweer anders uitzien - zeker wanneer het gaat om meisjes in de zogenaamde 'tussenfase', de leeftijd op de drempel naar volwassenheid. De tijd vliegt voorbij, oftewel 'The Years Shall Run Like Rabbits', zoals de tentoonstelling heet.


Foto © Hellen van Meene

Om de intimiteit van haar foto's te vergroten drukt Hellen ze bewust af op klein formaat, zodat bezoekers gedwongen worden dichtbij te komen. De ruimte in het Fotomuseum Den Haag is verdeeld in zes kleurige kabinetten waarin een overzicht van meer dan negentig foto's te zien is.

Benieuwd? De tentoonstelling is nog tot en met 29 november te bezoeken. Kijk hier voor meer informatie.