Waterpas fotograferen

Waterpas fotograferen

Fokelien Broekstra 341
Veel mensen hebben de neiging om hun camera scheef te houden als ze een foto maken. Maar bij heel veel fotografiegenres is het juist belangrijk om een rechte horizon te hebben. Gelukkig zijn er wat trucjes en handigheidjes om dit voor elkaar te krijgen.

Afleiding

Bij sommige onderwerpen, zoals in de landschapsfotografie, kan een scheve horizon een flinke afleiding zijn. Het kan lijken alsof het water uit de zee loopt of je hele sfeer in de foto wegnemen.

Waterpas

Gelukkig zijn er een aantal hulpmiddelen om de scheve horizon te voorkomen. Denk hierbij aan de waterpas die je op je flitsschoen kunt schuiven. Sommige camera’s hebben zelfs een ingebouwde waterpas. Wil je geen gebruik maken van dit soort hulpmiddelen, dan kun je ook gebruikmaken van je rasterlijnen. Je kunt de lijnen van je raster precies op de horizon leggen waardoor deze ook recht is.

Statief

Werk je vanaf een statief? Zorg er dan eerst voor dat je statief waterpas staat. Plaats vervolgens je camera erop en check of je horizon echt recht is. Is dit niet het geval, dan kun je de statiefkop nog draaien, zodat de camera alsnog waterpas komt te staan. Zorg dat eerst je statief en camera waterpas staan voordat je begint met fotograferen.

Nabewerking

Loop in de nabewerking altijd de horizon nog even na. Je kunt kleine correcties altijd nog in een fotobewerkingsprogramma doen. Maar natuurlijk is voorkomen altijd beter dan het achteraf moeten bijstellen.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien