Wat zijn polarisatiefilters?

Wat zijn polarisatiefilters?

Aäron Nasarany 693
Als je net je eerste camera hebt gekocht dan heb je hoogstwaarschijnlijk ook aantal accessoires gekocht zoals een cameratas, schoonmaakdoekjes voor de lens, SD-kaartjes of misschien wel een extra lens. Er zijn ook andere accessoires die minder voor de hand liggen zoals bijvoorbeeld een polarisatiefilter. In dit artikel leggen we je uit wat een polarisatiefilter is.

Wat is een polarisatiefilter?

Een polarisatiefilter voorkomt reflecties en zorgt ervoor dat de kleuren meer naar voren komen. Het gras wordt groener en de lucht wordt blauwer en het contrast tussen de lucht en de wolken wordt vergroot. Het contrast tussen wit en blauw wordt versterkt zoals we kunnen zien in de foto hieronder:

Lenzen

Elk lens heeft een andere filterdiameter nodig. Een groothoeklens heeft bijvoorbeeld een diameter van 67 terwijl een andere lens 52mm heeft. Kortom, voor elk lens heb je een aparte polarisatiefilter nodig.
Met een polarisatiefilter krijg je een effect die je op de computer niet kan maken, het weghalen van reflecties in Photoshop vergt veel tijd, terwijl je dat kunt voorkomen door gebruik te maken van een polarisatiefilter. Filters zijn over het algemeen aan de prijzige kant, zoek daarom eerst uit of een polarisatiefilter iets voor jou is. 

Deel jouw foto in onze lezersgallery

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron