Wat zijn de verschillende autofocus modi?

Wat zijn de verschillende autofocus modi?

Aäron Nasarany 981
Als je net begint met fotografie dan komt het regelmatig voor dat de foto’s onscherp zijn. Hoogstwaarschijnlijk heb je de diafragma verkeerd ingesteld in combinatie met de sluitertijd waardoor het onderwerp onscherp is. Naast de drie pijlers, diafragma, sluitertijd en ISO, heeft de camera ook nog 3 andere manieren om haarscherpe foto’s te krijgen. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van autofocus modi!

De autofocus modus

Als je net begint met fotografie dan ben je waarschijnlijk de volgende drie termen tegengekomen:

  • One Shot (Canon) of AF-single (Nikon)
  • AI Servo (Canon) of AF-continuous (Nikon)
  • AI Focus (Canon) of AF-auto (Nikon)

One Shot/AF-single

Wanneer je de camera instelt op One Shot, dan stelt de camera eenmalig scherp zodra je ontspanknop half indrukt. Bij het half indrukken dan wordt het scherpstelpunt rood (als je kijkt door de zoeker) en wordt de foto uiteindelijk gemaakt als je door drukt.

AI-Servo/AF-continuous

In deze stand stelt de camera continu scherp op een bepaald onderwerp. De AI-Servo is erg handig wanneer je bij een sportwedstrijd bent om de acties vast te leggen. De camera blijft continu scherpstellen waardoor je de bewegingen van een sporter perfect kan vastleggen.

AI-Focus/AF-auto

De AI-Focus is een combinatie van de twee vorige standen. Bij het half indrukken van de ontspanknop dan stelt de camera scherp op het betreffende scherpstelpunt. Wanneer het onderwerp beweegt, dan stelt de camera opnieuw scherp met als gevolg dat de camera de beweging volgt.

Handmatig scherpstellen

Er zijn talloze manieren om haarscherpe foto’s te krijgen. Naast de drie genoemde opties kun je bijvoorbeeld ook handmatig scherpstellen. Dat laatste vergt wel wat training.

Welke autofocus modus gebruik jij?

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron