Wat zijn clicks?

Wat zijn clicks?

Aäron Nasarany 437
Fotografie gaat gepaard met techniek. De camera’s van nu hebben ontzettend veel nieuwe technische snufjes, maar de techniek blijft per dag veranderen. Over een paar jaar komt er weer een nieuwe camera op de markt, maar koop je dan gelijk een nieuwe camera? De levensduur van je huidige camera is afhankelijk van de manier hoe je de camera gebruikt. Je kunt vaak aan het aantal clicks aflezen hoe lang jou camera nog mee kan. Maar wat zijn clicks?

Definitie

Één click is één gemaakte foto. Dus het aantal clicks zijn de hoeveelheid gemaakte foto’s. Hierdoor kun je dus makkelijk te weten komen hoeveel foto’s je camera heeft gemaakt. Als we iets technischer naar het term clicks kijken, dan komen we een ander term tegen die je als beginnende fotograaf hoogstwaarschijnlijk bent tegengekomen: de sluitertijd. Één click is het openen en dichtgaan van de sluiter. Elke camera heeft een vastgesteld aantal clicks die verteld wanneer jouw camera aan vervanging toe is. 

Het aantal clicks

Als fotograaf is het supermakkelijk om erachter te komen hoeveel foto’s je hebt gemaakt: je hoeft alleen maar te kijken naar het bestandsnaamnummer zoals IMG_0150.jpg. Dit betekent dat je 150 foto’s hebt gemaakt. Onthoud wel dat wanneer je de 9999 foto’s hebt bereikt, de camera weer vanaf 0 begint te tellen. Wanneer je fotografeert op LiveView, dan gaat de sluiter extra open en dicht. Hierdoor kan het zijn dat het bestandsnaamnummer niet overeenkomt met het aantal gemaakte foto’s.

Website 

Via de website camerashuttercount kun je er achterkomen hoeveel clicks jouw camera intotaal heeft gemaakt. Het enige wat je hoeft te doen is een foto uploaden, de website geeft je vervolgens precies aan hoevaak jou sluiter open en dicht is gegaan. 

Hoeveel clicks heeft jou camera gemaakt?

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron