In je fototas: landschapsreportage

Wat stop je in je tas bij een landschapsreportage?

Fokelien Broekstra 904
Voor de verschillende fotografiegenres heb je ander apparatuur nodig. Maar wat stop je in je tas als je een landschapsreportage gaat maken? Wij hebben een lijstje voor je gemaakt.

Camerabody

Je zal maar op je fotolocatie staan en tot de conclusie komen dat je jouw camera thuis hebt laten liggen. Niet onbelangrijk is dus dat jij je camerabody inpakt. Zorg ervoor dat er een opgeladen batterij en een SD-kaartje in je camera zit.  

Groothoeklens

Een landschapsopname betekent vaak een groothoekfoto. Het is dus vanzelfsprekend dat je jouw lens met de grootste beeldhoek in je tas stopt. Je kunt de lens natuurlijk ook gelijk op je body monteren. Hierdoor heb je gelijk je meest belangrijke onderdeel compleet. 

Statief

Voor het maken van een landschapsfoto kan het handig zijn een statief te gebruiken. Als het donkerder wordt heb je hierdoor meer stabiliteit waardoor er geen bewegingsonscherpte ontstaat in je foto's.

Zoomlens

Pak ook een zoomlens in, soms kan het een leuke aanvulling zijn om in te zoomen op details in het landschap. Een extra lens in je tas kan daarom ook geen kwaad. De 18-105 mm is bijvoorbeeld een mooie optie. 


Een ontspanner

Denk bijvoorbeeld aan een afstandsbediening. Heb je dit niet dan de zelfontspanner ook een optie. Je zorgt er met een zelfontspanner of afstandbediening voor dat je camera niet beweegt als je de foto maakt vanaf een statief. Je leest er meer over in dit artikel


Polarisatiefilter

In een eerder artikel hebben we uitgelegd wat een polarisatiefilter is en wat het precies doet. Ga je op pad voor een mooie landschapsopname, dan is een polarisatiefilter een leuke aanvulling op je gear.  Vergeet hem daarom niet in te pakken.

Grijsverloopfilter

Een grijsverloopfilter is ook een goede optie op mee te nemen. Als je de voorgrond en lucht mooi op elkaar afgestemd wil hebben biedt een grijsverloopfilter de uitkomst.

Geheugenkaartjes

Iets dat je eigenlijk standaard in je tas moet hebben zitten is een reserve geheugenkaartje. Mocht je geheugenkaart in je camera crashen of je bent hem vergeten, dan heb je in iedergeval een reserve.

Reservebatterij

Heb je een camera met grip, dan heb je er al een bij je. Heb je dat niet, kies er dan voor een losse reservebatterij mee te nemen. Hou rekening met koud weer. Lees daar in dit artikel meer over.

Wat stop jij standaard in je tas?
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien