In je fototas: sportreportage

Wat stop je in de tas bij een sportreportage?

Fokelien Broekstra 1714
Voor de verschillende fotografiegenres heb je ander apparatuur nodig. Maar wat stop je in je tas als je een sportreportage wil gaan maken? Wij hebben een lijstje voor je samengesteld.

Camerabody

Je zal maar op het sportveld staan en tot de conclusie komen dat je jouw camera thuis hebt laten liggen. Niet onbelangrijk is dus dat jij je camerabody inpakt. Zorg ervoor dat er een opgeladen batterij en een geheugenkaartje in je camera zit. 

Tweede camerabody

Als jij de beschikking hebt over een tweede camerabody, stop deze dan ook in je tas. Door een extra body, kun je twee camera’s in gebruik hebben met twee verschillende lenzen. Dit scheelt jou lenzen wisselen tijdens de sportwedstrijd.

Telezoomlens/telelens

Het is handig om een flinke zoomlens bij je te hebben. Denk aan een lens van 200mm of langer. Hiermee kun je inzoomen op een speler en hem of haar portretteren. De telelens is geschikt om een enkele speler te vangen in je beeld en de emotie vast te leggen.

Groothoeklens

Het is ook altijd leuk om een foto te maken waar het hele spel op te zien is. Hiervoor is een groothoeklens geschikt. Het mooiste is als je een lens hebt waar ook wat zoom in zit. Denk bijvoorbeeld aan een 18-105mm lens. Hierdoor kun je een overzicht maken. Maar je ook op een groepje sporters focussen door in te zoomen.

Monopod

Een tripod bij een sportveld is niet zo handig. De kans dat een sporter over een van jou statiefpoot struikelt is erg groot. Dit levert gevaarlijke situaties op. Daarom is langs het sportveld vaak een tripod statief ook verboden. Een monopod kan wel uitkomst bieden. Dit is een statief met één poot. Je kan hierdoor met je telelens stabiele foto’s maken en je bent daarnaast gewoon flexibel.

Laptop

Ben je een hele dag aan het fotograferen bij verschillende sportwedstrijden? Neem dan een laptop mee om terplekke een back-up te kunnen maken. Wellicht heb je tussendoor tijd om een begin te maken aan de bewerking. Dit neemt jou een hoop werk uithanden.

Reserve batterij en geheugenkaartje

Een reserve batterij en geheugenkaart is ook nooit verkeerd om bij je te hebben. Mocht door bijvoorbeeld de kou je batterij sneller leeg zijn dan gepland, dan heb je een reservebatterij bij je. We hebben eerder verteld dat het handig kan zijn foto’s te plaatsen op verschillende geheugenkaarten. Mocht er met één iets gebeuren, dan heb je nog een reserve.

Schoonmaak

Fotografeer je een buitenwedstrijd, dan is het handig om een microvezeldoekje bij je te hebben. Mocht het gaan regenen, dan kun je jouw fotoapparatuur gewoon drogen. Ook kan het handig zijn om vuil van je lens af te poetsen. Let met zand wel op dat het niet gaat krassen.

Kniebeschermers

Eerder schreven we over de handige kniebeschermers. De kniebeschermers kunnen ervoor zorgen dat je knieën minder pijn doen als je continue door je knieën zakt. In de sport is het soms leuk een lager standpunt te kiezen. Zo bescherm jij je knieën.

Welke apparatuur neem jij mee naar een sportwedstrijd?
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien

afbeelding van Wim Hendriks

Wel dat microvezel doekje kan je beter in de prullenbak gooien,zeg al zelf fezel doekje. krassen op je lens.Een filter er voor...zie je die filter al zitten op een 400mm 2.8?
een echt zeemleer liefst nog een natuurlijke neemt meer water op en streep vrij.
2 camera's is niet genoeg 3 is het minimaal, en met prime lenzen altijd gegarandeerd grote openingen,en als je toch licht tekort komt dan een flitser erbij.
Een handdoek is ook handig,voor de regen, en als je het een beetje te warm heb of als de zon vel schijnt op je hooft en in je nek,een zonnesteek heb je zo,een keer bij de WK in Amerika en een keer bij WK zwemmen in Australie opgelopen.
(tip van een oude sportfotograaf)

afbeelding van Wim Hendriks

ps Fokelien Broekstra, dit vond ik voor je,

Duclos Lenses
Gisteren om 20:44 ·
The only appropriate use of a micro fiber cloth on a lens: wiping the body. Never, ever use a micro fiber directly on glass. #lenstips #ducloslenses #leica @ducloslenses

even je huiswerk maken meid.

afbeelding van Fokelien Broekstra

Ik gebruik zelf altijd een microvezeldoekje. Ik heb nog nooit last gehad van krassen. Maar dit is natuurlijk een persoonlijke keus. Ik geef een advies, je kunt het aannemen of niet natuurlijk ;) 

Een handdoek is idd een nuttige aanvulling! Dat kan in sommige situaties zeker van pas komen. 

afbeelding van Jan Spoelstra

Een paraplu. en een tweetree stucadoorstrapje

afbeelding van Rogier Grootveld

@wim Ik heb altijd een microvezel doekje in mijn tas zitten. En dat werkt prima. Bij het fotograferen van motor races gebruik ik meestal maar 1 body (3 body's meenemen staat natuurlijk heel stoer maar is in mijn ogen heel onhandig). Daarbij is het volgens mij een stukje voor starters en niet voor pro's. En als je inderdaad een "oude" fotograaf bent, vind ik dat je wel heel kinderachtige reacties geeft! PS misschien met je tijd mee gaan kan ook helpen... die microvezeldoekjes van tegenwoordig zijn prima te gebruiken!

afbeelding van Mike van Hengel

Ik gebruik ook altijd microvezeldoekjes.. Nog nooit last gehad van krassen of zo. En ik ben het wel eens met Rogier... "even je huiswerk maken meid" is niet zo'n nette opmerking!