Wat leer jij van een fotoproject?

Wat leer jij van een fotoproject?

Senta Bemelman 420
Stoffige leerboeken en eindeloze pagina’s volgeschreven met technische informatie. Er zijn leukere manieren om wijs te worden in de fotografiewereld. Neem bijvoorbeeld een fotoproject, een praktische en leuke manier om je camera beter te leren kennen!

Klinkt goed zo een fotoproject, maar wat leer je er precies door? Dat verschilt per type fotoproject.

Thema

Trigger je creativiteit door een thema in gedachten te nemen. Ballonnen, abstractie of spiegelbeeld kunnen een prima thema vormen voor een fotoshoot. Heb je geen inspiratie, kies dan een van deze 328 fotografiethema’s

Dit leer je ermee: een betekenisvolle reeks creëren met beelden die bij elkaar passen.

Willekeurige generator

Heb je een spontaan karakter en houd je van verrassingen? Dan is een fotografie-onderwerp generator voor jou gemaakt! Bij dit soort websites krijg je willekeurige woorden op je scherm, die jij als leidraad bij je volgende fotoproject kan gebruiken. Omdat deze combinaties vaak opvallend en uniek zijn, kan dit je creatieve geest prikkelen. Dit zijn onderwerpen die je zelf niet zou bedenken, vooral niet in dit soort combinaties! Klik hier om een generator uit te testen!

Dit leer je ermee: Anticiperen. Je traint je flexibiliteit als fotograaf en leert omgaan met de middelen die je hebt, of in dit geval: de woorden die je hebt.

Emotie

Soms krijg je tijdens het fotograferen een bepaald gevoel, je voelt je tevreden, blij of misschien zelfs ontroerd. Probeer op een moment van de dag je emotie te doorgronden en zoek hier de uitgebreide definitie van op. Schrijf jouw emotie op een papier, bewaar het, lijst het in, hang het op. Fotografeer landschapsfoto’s, portretten of macrofoto’s. Alles mag, zolang het maar jouw emotie uitstraalt!

Dit leer je ermee: Emotie en expressie herkennen als fotograaf en vertalen in beeld. Hoe voorkom je clichés en kun je duidelijk een boodschap overbrengen?

Kleur

Neem je favoriete kleur en zoek dit op straat. Fotografeer alleen die kleur of kies een kleurcontrast.  

Wat leer je ermee: Met kleurenspotten train jij jouw fotografisch oog! Je analyseert jouw omgeving snel en effectief. Je kijkt als een fotograaf en leert hoe je snel een geschikt onderwerp selecteert.

Tijdslimiet

Stel jezelf een tijdslimiet van bijvoorbeeld een maand of zelfs een jaar en fotografeer regelmatig binnen jouw thema. Aan het einde kun je goed je eigen proces terugzien in de reeks foto’s!

Korte tips

1: Maak gevarieerde foto’s.

Kies een ander standpunt, ga dichterbij of verder weg van je onderwerp staan. Ga op de grond liggen of pak een trap erbij, variatie is de sleutel tot betere foto’s!

2: Zoek overeenkomsten

Houd je ogen open en let op overeenkomsten die je in je omgeving ziet. Een reclameposter die overal terugkomt? Maak er een thema van.

3: Maak een connectie

Leer je model echt kennen, ook voordat je fotografeert. Hierdoor blijf je menselijk en kun je jouw model goed portretteren.

Lees nog meer tips op Digital Photography School.Probeer ook direct een van deze 52 fotoprojecten uit

 

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta