Wat Juno fotografeert, bepaal jij!

Wat Juno fotografeert, bepaal jij!

Nadja Geskus 578
Juno is na vijf jaar eindelijk met succes in de baan van Jupiter beland. Juno zal straks antwoorden geven op een aantal mysteries rondom de gasreus. Voor de eerste keer overhandigt NASA de camera aan het publiek. Jij kunt bepalen wat Juno gaat fotograferen.

Juno, welkom op Jupiter!

Het is eindelijk zo ver! Na vijf jaar voorbereiding en nog eens vijf jaar door de ruimte zweven, waren de eerste woorden van het NASA-team: ‘Juno, welkom op Jupiter!’ Juno gaat de enorme gasreus eens flink onder de loep nemen. Juno zal 37 reizen rond Jupiter maken. De noord- en zuidpool van Jupiter waren nog nooit eerde van zo dichtbij gefotografeerd. Juno zal de eerste zijn die hier beelden van naar Aarde stuurt.

Jouw keuze

Voor de eerste keer nodigt NASA het publiek uit om deel te nemen aan dit fantastische project. Het publiek mag namelijk meedenken over wat Juno precies gaat fotograferen. Amateur-astronomen kunnen foto’s plaatsen op de website die zij met hun eigen telescoop van Jupiter hebben gemaakt. Uit deze foto's zal een discussie ontstaan welke plekken moeten worden gefotografeerd. Het publiek kan vervolgens op die plekken stemmen.

Zodra de beelden op aarde arriveren moeten de beelden worden verwerkt. Ook hierbij wordt gevraagd aan het publiek om te helpen, zodat er mooie kleurbeelden ontstaan. Juno zal de aankomende 2 weken scheervluchten maken langs Jupiter. Zo’n vlucht duurt enkele uren. Tijdens elke vlucht kan Juno enkele tientallen foto’s maken.

Mijlpaal

Juno op Jupiter is een nieuwe mijlpaal voor NASA. ‘Juno zal antwoorden geven over de aanhoudende mysteries over de kern van de planeet, de samenstelling en zijn magnetische velden.’

Om toch een aantal passagiers mee te nemen, maakte Lego drie aangepaste mini figuren van speciaal aluminium. Galileo, de Romeinse godin Juno en de Romeinse god Jupiter zweven nu rondom de gasreus.

Wat Juno fotografeert, bepaal jij!

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja