Wat is nu precies fine art fotografie?

Wat is nu precies fine art fotografie?

Nadja Geskus 10275
Bij digifoto komt de term fine art fotografie vaak naar voren, maar niet voor iedereen is die term helemaal duidelijk. Vandaag duiken we eens dieper op de term in en leggen we uit wat fine art fotografie nou eigenlijk precies is.

Fine art

Je kunt fine art fotografie op verschillende manieren zien. Meestal heeft fine art fotografie een artistieke insteek, ondanks dat er wel vaak een objectieve kijk achter zit. Daarnaast gaat het vaak om foto’s die een bepaald thema of doel hebben, maar waarbij het niet de letterlijke betekenis uitdraagt. Zo leg je dus niet precies vast wat er gebeurt of wat er wordt bedoelt, zoals je dit als fotojournalist bijvoorbeeld wel zou doen.

Wat is nu precies fine art fotografie?

Foto door Toni Polkowski

Blik van de kunstenaar

Bij fine art draait het dus niet om het letterlijk documenteren. Maar waar draait het dan wel om? Het antwoord is eigenlijk bij elke kunstenaar weer anders. Bij fine art wordt er vastgelegd wat de kunstenaar wilt uitdragen. Er wordt meer een kunstwerk gemaakt met een achterliggende gedachte, dan dat er een letterlijke foto wordt gemaakt. De camera is alleen maar een tool om die visie vast te leggen.

‘Kunst impliceert controle van de werkelijkheid, want de werkelijkheid zelf bezit geen gevoel voor de esthetiek. Fotografie wordt kunst wanneer bepaalde controles worden toegepast.’ - Ansel Adams

Fine art fotografie gaat verder dan de letterlijke weergave van een scène of onderwerp. Het uit de gevoelens en de visie van de fotograaf. Als je hierover nadenkt, maak jij dan ook fine art fotografie?

Wat is nu precies fine art fotografie?

Foto door David Talley

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja