Wat hebben kappers en fotografen gemeen?

Wat hebben kappers en fotografen gemeen?

Fokelien Broekstra 495
Het is misschien een hele bizarre vergelijking. Maar eigenlijk ligt het best voor de hand. Als een kapper jouw kapsel helemaal perfect knipt, kom je er vaker terug. Bij fotografie is dit vergelijkbaar, als jij een goede fotoserie aflevert komen klanten bij je terug. En laat dat nou precies het ding zijn wat jij wil bereiken!

Kapper vs. fotograaf

Natuurlijk zijn de werkzaamheden niet te vergelijken, maar de omgang met de klant zeer zeker wel. Als kapper stel je de klant op zijn gemak, luistert naar de wensen en levert dit op een zo perfect mogelijke manier af. Daarnaast moet een kapper niet te duur zijn, anders zoeken ze een ander uit die goedkoper is, want ook in het kappersvak is veel concurrentie. Bij fotografie is dit niet anders, een model moet zich op zijn gemak bij je voelen, je moet luisteren en overleggen over de mogelijkheden van de foto en je kunt niet te duur zijn omdat er voor jou tien anderen zijn. Maar als je eenmaal naam hebt gemaakt, is de kans groot dat klanten bij je terug komen of je aanbevelen bij hun vrienden en kennissen.  Hierdoor hebben de beroepen best een aantal overeenkomsten toch?

Leren van andere beroepen

Het klinkt misschien raar, maar misschien kunnen we zelfs wel wat leren van andere beroepen. Een kapper leert namelijk door de jaren heen verhalen onthouden en aan de klanten koppelen. Als ze een klant voor de tweede keer zien binnenkomen weten ze vaak nog ongeveer wat er de vorige keer besproken is. Door de interesse die de kapper toont, loopt het gesprek gelijk weer soepel en voelt een klant zich gelijk op zijn gemak. Dit is iets dat we als fotograaf ook kunnen doen. Onthoud de hoofdlijnen van het gesprek, zodat je hier later bij een volgende ontmoeting weer over mee kan praten. Grote kans dat klanten door de extra interesse weer bij je terug komen!
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien