Wanneer neem je afscheid van apparatuur

Wanneer neem je afscheid van apparatuur

Senta Bemelman 467
In het begin is de hoeveelheid aan camera-apparatuur nog te overzien. Maar op gegeven moment kom je toch tot het pijnlijke punt waarop je afscheid moet nemen van een gedeelte. Lees nu enkele overwegingen die je helpen bij het keuzeproces.

Fotograaf Hans Rosemond vertelt hoe je de knoop doorhakt als je cameratassen te vol zitten en ruimt in huis ontbreekt.
Vooral wanneer je net komt kijken in de fotografiewereld, begin je met verzamelen. Eerst probeer je nieuwe lenzen uit, dan volgen talloze accessoires en daarna wordt het ook wel tijd voor een nieuwe body. In de loop der jaren betekent dit een dikke stoflaag op de oudere generatie van apparatuur in de kast.

Voordelen

Een groot voordeel van het wegdoen van apparatuur is natuurlijk dat je ruimte creëert. Maar daarnaast kan het ook goede inkomsten opleveren. Er zijn vaak andere fotografen die de apparatuur willen overkopen. Uiteraard kan het ook een leuk verjaardagscadeau zijn aan een beginnend fotograaf.

Voorkomen

Naast opruimen kun je ook voorkomen dat de kasten overvol raken door bewust camera-apparatuur te kopen. Raak niet verleid door interessante koopjes of super-deals, maar vraag je af in hoeverre je die macro-lens of zilveren paraplu daadwerkelijk gebruikt. Als je voornamelijk aan portretfotografie op locatie doet, is studio-apparatuur namelijk geen prioriteit. Ook kan nieuwe apparatuur, die eigenlijk niet bij jouw fotografiestijl past, slechtere foto's opleveren. Wanneer je bijvoorbeeld net een nieuwe externe flitser gekocht hebt, ben je namelijk geneigd om deze uit schuldgevoel te gebruiken in situaties waarbij natuurlijk licht beter past.

Check

Pak even je cameratas erbij en doorloop deze korte check. Zitten nog accesiores verstopt in de zijvakken? De spullen die daarin zitten, gebruik je vaak niet. Dit scheelt ook in het gewicht dat je meesleept naar je volgende fotoshoot. Loop naar je camera-oplsagruimte en doe hetzelfde.  Flitsers die nooit uit de verpakking gehaald zijn? Of kapotte diffusers, waar je vast nog een keer mee kan fotograferen op locatie? Deze kun je in een hoek zetten, waar je later kritisch gaat kijken wat je daadwerkelijk nog gaat gebruiken.

Benieuwd naar foto's van Hans? Klik even op zijn website voor een impressie. 
 
 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta