Waarom sepia sepia heet

charlottelipic 2512
We kennen allemaal de foto's in kenmerkende kleurtint sepia wel. Tegenwoordig kan je je foto's makkelijk omzetten in sepia met de computer, of zelfs via je iPhone. Vroeger werd dit op een hele andere manier gedaan. Namelijk met de inkt van de zeekat. De kleurentint heeft zijn naam dan ook aan deze inktvis te danken.


De zeekat die ons jaren voorzien heeft van inkt voor foto's in sepiatint

Sepia stamt namelijk van 'Sepia officinalis', dit is de wetenschappelijke naam van de zeekat. Met het rijke bruine pigment wat in de inkt van dit dier zit werd in 1880 voor het eerst een foto bewerkt in sepiatint. In dit proces worden zwart gekleurde zilverdeeltjes omgezet tot verbindingen die een bruinige kleur hebben.

Hoewel sepiafoto's tegenwoordig binnen een genre vallen, was het tientallen jaren geleden puur een manier van het afdrukken van je foto's.

Tegenwoordig worden in plaats van sepia inkt vaak andere producten gebruikt om tot hetzelfde effect te komen. Toch is het leuk om te weten waar die zo kenmerkende tint in de fotografie nou eigenlijk vandaan komt; een glibberige inktvis die behoort tot de orde van de weekdieren.


Sepiafoto van het Codrington College, gemaakt in 1880