Waarom ochtenduren belangrijk zijn voor landschapsfotografen

Waarom ochtenduren belangrijk zijn voor landschapsfotografen

Senta Bemelman 426
Veel landschapsfotografen fotograferen het liefst in de vroege uren. Maar waarom is het handig om vroeg op stap te gaan met je camera?

Rust

Vroeg in de ochtend fotograferen is allereerst handig omdat het rustig is. Nog weinig mensen zijn op de been, waardoor jij makkelijker fotografeert, zonder dat mensen door het beeld lopen.

Daarnaast is er in de ochtenduren ook kans op mist of nevel. Dit levert interessante platen op, vooral in combinatie met de eerste zonnestralen, die vaak roodgekleurd zijn.

Zonsopgang

De opkomst van de zon kan jouw landschapsfoto kleur geven. Wees ruim op tijd aanwezig om je apparatuur klaar te zetten en je camera in te stellen.

Plan je fotografie-uitje goed en weet waar de zon opkomt in de omgeving. Gebruik handige applicaties op je smartphone om erachter te komen waar en wanneer de zon precies opkomt.

Zacht licht

Een voordeel van ochtendfotografie is dat het natuurlijke licht zacht is. Wanneer je midden op de dag fotografeert, is het licht fel en hard. Dit kan schaduwen veroorzaken op de foto. Als je vroeg begint met fotograferen zie je geleidelijk aan hoe de hoeveelheid licht steeds meer toeneemt.

Voorbereid

Als je van plan bent om in de ochtenduren te fotograferen is een goede voorbereiding vereist. Neem voldoende apparatuur mee, vergeet je statief niet en zorg voor een opgeladen accu.

Geduld

Wees ook geduldig. Vooral in de ochtend is het afwachten tot de zon opkomt.  Soms kan het lang duren voordat de juiste hoeveelheid licht aanwezig is. Neem een opvouwstoel mee en trek voldoende tijd uit voor je uitstapje. Bekijk hieronder nog meer handige tips!

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta