Waarom fotografen gratis stockfoto’s weggeven

Waarom fotografen gratis stockfoto’s weggeven

Senta Bemelman 245
Veel fotografen leveren prachtige beelden gratis online. Terwijl professionele fotografen foto’s juist verkopen. Lees over de gedachtegang achter gratis stockfoto’s.

Op stockfoto websites als Dreamstime staat talloze foto’s van hoge kwaliteit. Dat roept de vraag op: waarom zou je als fotograaf foto’s gratis aanbieden?

Allereerst is niet iedere fotograaf bewust van de mogelijkheid tot het verkopen van werk en wat voor prijskaartje zijn aan hun foto kunnen hangen. Daarnaast zijn ook veel fotografen die twijfelen aan de kwaliteit van de foto. Ze uploaden uiteraard geen slechte foto, maar denken misschien niet dat het shot geld waard is.

Gezien worden

Een mogelijke reden waarom een fotograaf online foto’s aanbiedt, is om zichzelf te laten zien. Wat idealiter zou leiden tot een mogelijke fotografieopdracht. Wanneer jouw foto’s op websites en blogs worden geplaatst, krijg je promotie. Alleen wordt vaak de naam van de fotograaf niet genoemd wanneer de foto vrij van rechten is.

Nadeel

Een nadeel van gratis foto’s van hoge kwaliteit is dat fotografen die hun brood verdienen met de verkoop van foto’s daardoor beïnvloed raken. Bedrijven kiezen eerder een foto die gratis is dan een dure variant.

Fotograaf Amber Goetz staat stil bij de druk die de ‘gratis fotografen’ op de fotografiemarkt leggen.

 

Verkoop jij jouw foto’s, of plaats je deze gratis online?

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta