Waarom compositie belangrijk is

Waarom compositie belangrijk is

Senta Bemelman 3719
In de fotografie kom je het begrip compositie regelmatig tegen. Maar waarom is dit eigenlijk zo belangrijk? Lees ook een aantal snelle tips voor een goede compositie.

Door het gebruik van een sterke compositie ontstaat rust in je foto. Daarnaast kun je compositie ook gebruiken om het oog van je kijker te sturen. Compositie heeft te maken met het ordenen van elementen. Dit komt voort uit de beeldende kunst, waarbij kunstenaars onderdelen op een bepaalde manier rangschikten in hun schilderijen.

Een goede compositie kan een beeld aantrekkelijk en opvallend maken. Dit komt bijvoorbeeld doordat er geen storende elementen in beeld gebracht worden. Of doordat het beeld rust en stabiliteit uitstraalt door het verwerken van een rechte horizon.

Verschillende manieren

Je kan elementen op diverse manieren ordenen in beeld. Je kan bijvoorbeeld werken met lijnen om een bepaalde richting in je foto tot stand te brengen. Hierdoor wordt het oog van de kijker door het beeld geleid. Overzicht is een hoeksteen van een krachtige compositie. Je gebruikt dit om je onderwerp te benadrukken.

Simpel

Een compositie hoeft niet uit veel elementen te bestaan. Vaak kun je door het versimpelen van het beeld al een sterkere compositie krijgen. Dit doe je door minder onderwerpen in je foto te verwerken.

Horizontaal en verticaal

Let op de horizontale en verticale lijnen. Zorg dat de horizon recht is en dat gebouwen recht omhoog staan. Een schuin gebouw of vertekende horizon kan je foto onrustig maken. Kijk bijvoorbeeld naar het verschil tussen de onderstaande foto’s. Bij de eerste is de horizon net niet helemaal recht.  

Balans

Zorg dat de elementen die je in beeld ziet met elkaar in verhouding staan. Een balans van elementen kan ervoor zorgen dat je beeld niet chaotisch over komt. Soms kan het echter ook goed werken om één element te benadrukken, zodat je op deze manier het oog leidt.

Een manier om balans in je foto te krijgen is door het gebruik van symmetrie. Hierbij zorg je bijvoorbeeld dat de linker en rechter helft van het beeld gelijk aan elkaar zijn. Dit hoeft niet per se te betekenen dat alle elementen in beeld gelijk zijn. Maar kan ook inhouden dat een onderwerp symmetrisch in beeld gebracht is. Vooral bij architectuurfotografie wordt veel gebruik gemaakt van symmetrie omdat gebouwen meestal op basis van dit begrip zijn ontworpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta