Waar kijk je als eerst naar in een foto?

Waar kijk je als eerst naar in een foto?

Fokelien Broekstra 343
Je kent het wel, je maakt een prachtige foto waarin jij een bepaald detail duidelijk naar voren ziet komen. Maar als iemand anders naar jouw foto kijkt ziet hij heel wat anders. Jouw beeld komt niet altijd over zoals jij het van te voren in gedachten had.

Lichte delen

In een foto komen vaak lichte delen voor. Portretteer een persoon voor een raam en het menselijke oog zal eerst naar het lichtere raam kijken voor het zich verplaatst naar de persoon waar het eigenlijk om gaat. Probeer daarom lichte vlakken te vermijden of juist te gebruiken om het oog van de kijker de juiste kant uit te sturen.

Afleidende voorwerpen

Zorg dat er geen afleidende voorwerpen in het beeld staan. Voorkom bijvoorbeeld een bord met tekst in je foto. Een kijker zal altijd proberen het bord te lezen waardoor de rest van de foto minder bekeken wordt. Dit is vaak niet de bedoeling. Ook een spiegel in de foto leidt altijd af, voorkom dit dus ook of maak juist gebruik van de spiegel.

Scherpste

Het onderwerp dat jij op foto wil gaan zetten moet natuurlijk ook scherp zijn. Zorg dat het onderwerp in ieder geval 100 procent scherp is. Het menselijk oog trekt uit een natuurlijke reactie altijd naar het scherpste deel van de foto.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien