Voorkom ruis op foto's met deze handige tips

Voorkom ruis op foto's met deze handige tips

Senta Bemelman 1240
Wanneer je bij weinig licht fotografeert, kies je sneller een hogere ISO-Waarde. Hierdoor zijn de foto's vaak niet bewogen, maar wel overladen met ruis. Lees nu hoe je ervan af komt en toch een scherpe foto krijgt.

Fotograaf John Sherman geeft een paar handige trucs, waarmee je voorkomt dat veel ruis zichtbaar is op jouw foto. Fotografeer het liefste in RAW-formaat, omdat dit type foto's groot is en daardoor beter te bewerken dan compacte JPEG-foto's.

Oorzaak

Allereerst meer over die vervelende ruis. Er zijn twee soorten ruis te onderscheiden: luminantieruis en kleurruis. Kleurruis zorgt voor de bekende gekleurde stippen op jouw foto's. Luminantieruis geldt voor de grijstinten op de foto, voornamelijk in donkere gedeelten is de ruis aanwezig.
Ruis ontstaat doordat de camerasensor het aanwezige licht niet goed om kan zetten voor de digitale plaat. Dit komt doordat de gewenste hoeveelheid licht niet door de sensor opgenomen wordt door de fotonen. Dit zijn kleine puntjs op de sensor die lichtgegevens opvangen. Wanneer het bijvoorbeeld donker is, kunnen de fotonen niet genoeg informatie opvangen om een goed-verlicht beeld tot stand te brengen.

Ruis voorkomen op de camera

Probeer met de laagst mogelijke ISO-waarde te fotograferen. Hierdoor is de kans op ruis het laagst omdat er voldoende informatie wordt opgevangen door de fotonen. Gebruik bij een lage ISO-waarde een statief, om ervoor te zorgen dat het beeld niet beweegt. Probeer ook zo min mogelijk onderbelichte foto's te maken. Pas liever de instellingen zodanig aan, dat de opname lichter is. Een donkere foto in een nabewerkingsprogramma oplichten, creërt veel ruis. Zorg daarnaast ook voor een goede compositie, zodat je niet achteraf hoeft bij te snijden. Wanneer je een deel uit de foto knipt, verlies je informatie en daarmee ook grootte. Kies ook een lichte achtergrond, probeer in het algemeen voor zo min mogelijk donkere plekken op de foto.

Achteraf ruis verwijderen

Een andere optie is om in een fotobewerkingsprogramma zoals Adobe Lightroom of Photoshop de ruis weg te halen. Neem bijvoorbeeld Lightroom. In dit programma zitten veel snufjes verwerkt wat betreft ruisbestrijding. Maar volgens John verlies je door deze optie te veel details.
Upload allereerst je RAW-bestanden. Pas de belichting, het contrast en de kleuren aan totdat de ruis minder opvalt. Dit is een kwestie van uitproberen, er is geen algemene formule die op iedere foto van toepassing is. Daarna kun je de details versterken door de foto te verscherpen en de overige ruis verzachten door de ingebouwde tool voor ruisreductie.  Lees meer trucs van John terug in het artikel op Photography Life.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta