Voorkom rug- of nekklachten met deze tips

Voorkom rug- of nekklachten met deze tips

Senta Bemelman 397
Als fotograaf neem je vaak zware apparatuur mee. Ook kan jouw camera met een flinke telelens behoorlijk wat druk op jouw nek en rug leggen. Met deze tips voorkom je rug en nek problemen.

Wanneer je een foto maakt, kun je in de meest ongemakkelijke posities eindigen en daardoor is er de mogelijkheid dat je spieren verrekt. Er zijn echter meer manieren waardoor jij bijvoorbeeld last krijgt van jouw nek en rug.

Verkeerde zithouding

Als fotograaf ben je niet alleen op pad met jouw camera, maar besteed je ook flink wat uurtjes achter de computer. De nabewerking vergt veel aandacht en tijd. Doordat je op de foto’s focust, vergeet je mogelijk om op je houding te letten. Verkeerd zitten kan je nek en rug belasten. Zit rechtop tegen de rugleuning en neem regelmatig pauzes.

Verdeel het gewicht dat je meedraagt

Wanneer je buiten fotografeert, neem je waarschijnlijk diverse fotografie-accessoires zoals lenzen of flitsers mee. Hierdoor kan jouw tas zwaar worden. Draag jij je cameratas altijd over een schouder? Dit kan een oorzaak zijn van de pijn in jouw nek of rug. Verdeel liever het gewicht dat je meedraagt door een rugzak te nemen.

Je hebt speciale fotografierugzakken, maar je kunt ook een kleine cameratas in je gewone rugzak stoppen voor extra bescherming.

Laat de nekriem achterwege

Een nieuwe spiegelreflex- of een spiegelloze camera wordt meestal geleverd met een nekriem. Maar als je met grotere objectieven fotografeert en flinke externe flitsers, kan dit gewicht aan je nek trekken.  

Er zijn alternatieven zoals een schouderriem of een polsriem. Hierdoor leg je geen druk op je nek.

Lees hier nog meer tips om rug- en nekklachten te voorkomen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta