Voorkom deze beginnersfouten

Voorkom deze beginnersfouten

Senta Bemelman 736
Van fouten leer je uiteraard, maar probeer deze beginnersfouten te vermijden. Dat bespaart je veel tijd en frustratie bij het fotograferen.

Beginnersfouten

Wanneer je nog niet zo lang fotografeert, kunnen de instellingen van je camera overweldigend zijn. Je probeert een scherpe focus te krijgen, waardoor je vergeet op je compositie te letten. Of wanneer het eindelijk lukt om de juiste sluitertijd, diafragma en ISO-waarde te kiezen, laat je deze instellingen voor wat ze zijn, ongeacht veranderingen in de lichtval

In de onderstaande video zie je enkele beginnersfouten die je het liefste voorkomt.

Voorkomen

Je kunt veel fouten voorkomen door tussen het fotograferen door jouw foto’s te bekijken. In de meeste gevallen zie je direct dat de belichting bijvoorbeeld niet klopt. Zoom ook in tijdens het bekijken van je kiekjes, dan zie je direct of de foto helemaal scherp is. Zorg altijd voor genoeg geheugen, dan hoef je geen tijd te besteden aan het selecteren en verwijderen van beeld tijdens je fotosessie. Gebruik bijvoorbeeld deze geheugenkaart met 1TB geheugen. 

Leerproces

Gun jezelf tijd om je model te laten poseren en denk actief na over gevarieerde poses en composities. Stel je model op zijn of haar gemak door een praatje. Daarnaast is het een leerproces, accepteer dat niet alles in een (of twee) keer goed gaat. Probeer zo veel mogelijk op te letten en mocht je toch een beginnersfoutje maken, dan kan je er alleen maar wijzer van worden. 

Bekijk ook het YouTube-kanaal van Overnight Photography voor meer inspirerende video’s.
 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta