Voorkom deze 5 veelgemaakte fouten bij onderwaterfotografie

Voorkom deze 5 veelgemaakte fouten bij onderwaterfotografie

Senta Bemelman 690
Beginnen met onderwaterfotografie is een flinke stap. Herken deze 5 veelvoorkomende fouten en leer hoe je ze oplost.

De pracht van de onderwaterwereld kun je soms lastig in een foto vangen. Leer nu een paar trucs waardoor jij deze fouten zelf niet meer maakt.

1: Bewogen foto’s
Niets is vervelender dan bewogen foto’s. Vissen die met de snelheid van een race-auto zwemmen zijn dan ook lastig te fotograferen. De Professional Association of Diving Instructors raadt startende onderwaterfotografen aan om een sluitertijd te gebruiken korter is dan 1/70 seconde aan. Dan bevries je het beeld.


Zorg voor de juiste afstand. Foto ©  Virtual Photography Studio

2: Verkeerde afstand tot je onderwerp
Het is lastig om je afstand te bepalen. Je wil uiteraard niet de dieren wegjagen. Toch levert een korte afstand betere foto’s op. Een tip is om niet direct je objectief naast de vinnen van een vis te houden, maar langzaam de afstand te verkleinen. Dan ben je op een gegeven moment goed dichtbij.


Een goede belichting is belangrijk bij onderwaterfotografie. Foto ©  Virtual Photography Studio

3: Onregelmatige belichting
Groothoekfoto’s leveren bij onderwaterfotografie vaak onregelmatige lichtval op. Het gebruik van een (externe) flitser zorgt vaak voor foto’s met een blauwe gloed. Kies daarom liever voor omgevingslicht.

4: Niet genoeg geduld
Neem de tijd. Kijk rond en observeer je omgeving. Snel een aantal foto’s schieten levert niet direct betere resultaten op.


Kies voor een natuurlijk ogende nabewerking. Foto ©  Virtual Photography Studio

5: Teveel nabewerking
Bij onderwaterfotografie is het verleidelijk om zoveel mogelijk aan te passen in Photoshop. Fotograaf Martin Edge raadt aan om nabewerking als een gereedschap te zien. Zet je camera op de manuele stand en kies zelf de belichting.

Lees meer over veelvoorkomende fouten bij onderwaterfotografie op de website van Virtual Photography Studio

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta