Voorgrond gebruiken in je landschapsfoto

Voorgrond gebruiken in je landschapsfoto

Fokelien Broekstra 430
Een landschapsfoto kan prachtig zijn, maar soms kan je een landschapsfoto nog net wat meer geven door een voorgrond te gebruiken. De voorgrond hoeft niet ingewikkeld te zijn. Soms kan een tak van een boom al voldoende zijn.

Voorgrond voor meer diepte

Je kunt de voorgrond van je landschapsfoto gebruiken om meer diepte in de foto te creëren. Je moet de voorgrond van de foto eigenlijk zien als het entree van een gebouw, dit moet aantrekkelijk zijn en passen bij de organisatie die in het gebouw gevestigd is. Het is handig om de voorgrond iets toe te laten voegen aan het verhaal van de foto. Een fiets doet men bijvoorbeeld denken dat de fietser al kilometers heeft afgelegd om tot het gewenste uitzicht te komen. Door een voorwerp in de voorgrond te zetten, krijg je al snel meer diepte in je foto. Hierdoor krijgt de kijker meer besef van de omvang van het landschap en is de foto een stuk minder plat. Daarnaast kan en lichtinval zorgen voor meer diepte in je foto’s. Golden- of blue hour zijn de perfecte tijd om de mooiste lichtinval te hebben. Hierdoor heb je in mindere mate last van vreemde schaduwen.

Lijnen

Door lijnen te gebruiken in je foto heb je de mogelijkheid om een visueel pad te creëren in je foto’s. Je kunt hiervoor gebruikmaken van de voorgrond, het midden en de achtergrond in je foto. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een hekwerk dat door het landschap slingert of een pad dat je verder het dal in ziet lopen.

Voorgrond creëren

Je hoeft niet moeilijk te doen om een mooie voorgrond te creëren. Soms kan even door je knieën zakken om wat gras voor je lens krijgen al voldoende zijn. In de bergen is het mogelijk om gebruik te maken van de rotsen. In het meer vlakkere landschap kun je denken aan takjes van een boom of gebruiksvoorwerpen in je foto te plaatsen. Hierdoor krijgt je landschap net wat meer diepte. 

Maak jij bewust gebruik van de voorgrond in je foto's?
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien