Voordelen van een zoomlens

Voordelen van een zoomlens

Senta Bemelman 656
In de fotografie heb je verschillende soorten lenzen. Hierbij kun je bijvoorbeeld kiezen voor een zoomlens. Lees welke voordelen deze lens heeft.

Bij het selecteren van de juist lens kun je uit twee soorten kiezen. De eerste variant is de zoomlens. Hiermee kun je gemakkelijk dichterbij je onderwerp komen, zonder zelf te verplaatsen. Je herkent een zoomlens aan de twee getallen die erop staan. Dit geeft een zoombereik aan en wordt in millimeters uitgedrukt. De andere mogelijkheid is een primelens. Dit type lens kun je niet mee in- en uitzoomen en heeft een vaste brandpuntafstand. Het kiezen van een lens is een persoonlijk proces. Bestudeer de verschillen tussen beide type lenzen goed en sta stil bij de variant die jou aanspreekt.

Bereik

Een groot voordeel van de zoomlens is het bereik. Bij bepaalde fotografiegenres is het fijn om in- en uit te kunnen zoomen. Wanneer je bijvoorbeeld wilde dieren fotografeert op vakantie is het fijn om op afstand het beest in beeld te brengen. Een zoomlens is fijn omdat het dier beweegt en dichterbij komt of verder weg gaat en je jouw lens  daarop af kan stemmen. Houd wel rekening met enig kwaliteitsverlies bij zoomlenzen, in vergelijking met de prestaties van primelenzen.

Gewicht en onderhoud

Ook in je cameratas scheelt het flink om voor een zoomlens te kiezen. Omdat je met een zoomlens meerdere afstanden bereikt, heb je niet verschillende primelenzen nodig. Daarnaast hoef je ook niet iedere keer van lens te wisselen, wat ook betekent dat je body minder snel beschadigt of er stof en vuil minder snel op je sensor terecht komt.

Welk type lens kies jij? Een zoom- of primelens?

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta