Voorbeeld: Hoe ziet een portfolio eruit

Voorbeeld: Hoe ziet een portfolio eruit

Senta Bemelman 11312
Fotografeer je al enige tijd en wil je graag je werk op een professionele manier aan anderen presenteren? Bekijk hoe je een portfolio kunt gebruiken om jezelf te presenteren.

Een protfolio is een mooie manier om jouw beste werk te bundelen. De keuze kan erg lastig zijn. Let er bij de selectie op dat de foto’s geen ruisvorming hebben en de compositie en belichting fraai zijn. Voeg ook een paar foto’s toe waarbij je (bewust) de fotografiewetten, zoals de regel van derden, breekt. Kies ook een paar foto’s waarbij je jouw creativiteit als fotograaf goed terugziet.  Ben kritisch en neem alleen je allerbeste foto’s op in je protfolio. Vraag eventueel aan andere fotograferen die je kent of zij de gekozen foto’s ook goed vinden.

Variatie

Voorkom dat iedere pagina van je protfolio dezelfde soort foto’s bevat. Wissel totaal- medium- en close-up shots af en varieer ook in fotografie-onderwerp. Ben je een allround fotograaf? Maak dan verschillende secties van de fotografiegenres die je beheerst. Wil jij je liever presenteren binnen één fotografieniche laat dan je creativiteit zien binnen dit gebied van de fotografie.

Waarom een portfolio?

Met een portfolio kun jij jezelf gemakkelijk aan mogelijke klanten presenteren. Daarnaast is een portfolio ook een mooie manier om je voortgang te documenteren als fotograaf. Maak bijvoorbeeld een jaaroverzicht in de vorm van een fotoboek.

Voorbeeld

In de onderstaande video kun je het portfolio van een portretfotograaf bekijken. Gebruik dit als inspiratiebron voor het samenstellen van je eigen fotoboek.

Deze video’s zijn in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta