Vogelgriep en natuurfotografen

Vogelgriep en natuurfotografen

Fokelien Broekstra 712
De vogelgriep is vanuit Duitsland overgewaaid naar Nederland. Texel sloot eerder al zijn wandelpaden af en verschillende gemeentes waarschuwen om dode vogels te melden en weg te blijven uit de natuurgebieden. Wat voor gevolgen heeft dit voor de natuurfotografen?

Waarschuwing

De rijksoverheid waarschuwt dat de dode vogels niet opgepakt moeten worden en dat je jouw huisdieren uit de buurt moet houden van zieke of overleden vogels. Op Texel zijn de wandelpaden afgesloten, het doel is om de vogels zo een beetje rust te geven. Daarnaast geeft het de gemeente tijd om de dode en zieke vogels op te ruimen. Niet alleen De waddeneilanden hebben last van besmetting, ook het vasteland heeft al meerdere meldingen gekregen van grote groepen overleden vogels. 

Vogelgriep en mensen

De vogelgriep is voor mensen op dit moment nog niet besmettelijk. Op dit moment zijn er geen specifieke ziektegevallen bekend. Mochten er toch symptomen ontstaan dan zijn deze vergelijkbaar met een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of een oogontsteking. De ziekte verloopt meestal mild. Alleen in Azië kunnen de vogelgriepverschijnselen veel ernstiger verlopen. Over een mogelijke vogelgriep besmetting bij ons als mensen hoeven we ons voorlopig nog geen zorgen over te maken. Foto : Monique Reinders

Natuurfotografen

Je zult als natuurfotograaf waarschijnlijk hebben gemerkt dat bepaalde wandelpaden zijn afgezet of dat er waarschuwingsborden staan op sommige wegen. Het kan daarom slim zijn om tijdelijk weg te blijven uit het gebied. Dit voorkomt dat jij besmet raakt en ziek wordt. Daarnaast is de kans dat jij het virus onder je schoen meebrengt naar een andere omgeving erg groot.  Hou daarom zelf in de gaten of het slim is om een natuurgebied te bezoeken of dat het beter is om even thuis te blijven. 

Toch op pad

Ga je toch op pad en zie je in een gebied veel zieke of overleden vogels liggen? Meld dit dan via het telefoonnummer op deze website. Raak de vogels in ieder geval niet aan en zorg dat huisdieren uit de buurt blijven. 
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien