Vloggen: 3 voor- en nadelen

Vloggen: 3 voor- en nadelen

Senta Bemelman 1098
Wil jij fanatiek aan de slag met het maken van fotografievlogs? Houd rekening met de voor- en nadelen!

Bij een vlog (videoblog) documenteer je jouw leven als fotograaf. Ook op andere gebieden zie je veel vloggers, zoals bij lifestyle of beauty. Maar wat zijn de voor- en nadelen van vloggen?

Voordelen

Als je jouw eerste vlog opneemt, kan je misschien moeite hebben met welke richting je op wil met je video. Je kan bijvoorbeeld een dag in je leven documenteren. Of iedere fotoshoot die je hebt in beeld brengen.

Creatief

Vloggen kan je creativiteit stimuleren. Je gaat nadenken over bewegend beeld en hoe je een interessante video maakt. Omdat je ook naar je eigen proces kijkt, krijg je mogelijk eer inspiratie omdat je reflecteert op je eigen ontwikkeling. Daardoor groei je als fotograaf.

Persoonlijk beeld

Daarnaast geef je met een vlog een persoonlijk beeld van jezelf. Veel mensen zien niet wat voor ene persoon jij bent, wanneer ze jouw portfolio online zien met een korte bio-tekst.  Een vlog kan in dit geval een toegevoegde waarde zijn omdat mensen zien wat jij belangrijk vindt en hoe je (dagelijks) met fotografie omgaat. Daarnaast kun je ook persoonlijke problemen beter aanpakken door erover te praten.

Ontspanning

Vlogs maken kan ook een ontspannende werking hebben omdat het aanvoelt als een hobby. Je bent volledig vrij in wat je wel en niet in je video opneemt en dat heeft een ontspannende werking.

Nadelen

Uiteraard hebben vlogs ook nadelen. Denk goed na voordat je vlogs upload en wees zeker van je zaak als je eraan begint.

Te veel delen

Wil je bepaalde persoonlijke informatie wel met de wereld delen? Vraag jezelf af of je misschien te veel persoonlijke informatie deelt en of het een toevoeging is als mensen bepaalde delen van je leven, zoals relaties, in beeld zien. Daarnaast is het ook belangrijk om voorzichtig te zijn met vlogs. Film bijvoorbeeld niet bij borden met de straatnaam in je buurt of voor je eigen huis. Wees bewust van mensen die mogelijk hier gebruik van maken. Je weet immers nooit wat mensen met deze

Oprecht

Veel vloggers geven toe dat zij in de video’s hun leven leuker maken dan het is. Vraag je af of jij dit ook doet en of dit je blij maakt. En uiteraard ook wat voor een invloed dit op anderen heeft.

Tijd

Vloggen neemt veel tijd in beslag. In de tijd die je besteed aan het opnemen van vlogs, het editen ervan en online uploaden, kun je veel foto’s maken. Word je blij van vloggen of maak je toch liever foto’s? Wees altijd eerlijk tegen jezelf en zorg ervoor dat vloggen niet als een verplichting voelt.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta