Vijf tips voor vogelfotografie

Vijf tips voor vogelfotografie

Joni Hendrix 2483
In onze lezersgallery zien we de laatste tijd veel foto's van vogels voorbijkomen. Wat is dat genieten zeg! Het lijkt misschien heel gemakkelijk, maar dat is het niet. Beweeg je iets teveel of maak je geluid, dan is je kans al verkeken. Maar hoe zet je nou mooi een vogel op de foto? We hebben een aantal tips voor je!

5. Ga op pad met een natuurfotograaf

Als je vogels gaat fotograferen is kennis natuurlijk belangrijk. Je zou zelf van alles over verschillende soorten vogels op kunnen zoeken, maar je kunt bijvoorbeeld ook een natuurfotograaf vragen. Veel ervaren fotografen vinden het juist leuk om een dag met een startende fotograaf op pad te gaan en hun tips met je te delen. Je zou je ook aan kunnen sluiten bij een vogelclub.


Foto © Natasja Juist - Let goed op de omgeving. Een vogel in het bos is veel mooier dan een vogel op het asvalt.

4. Omgeving

Als je vogels fotografeert is het belangrijk dat de vogel, je onderwerp, goed op de foto staat, maar let ook op de omgeving. Een vogel op straat is minder aantrekkelijk dan een vogel die op een mooie natuurlijke ondergrond staat. Let ook op storende elementen die je foto kunnen verpesten.


Foto © Marjan Sijbrandij - Een vogel in de lucht kan vaak mooi en interessant beeld opleveren.

3. Vogels in de lucht

De kans is groot dat je in het begin veel vogels vanaf de grond of in een boom fotografeert, ook erg leuk en een uitdaging natuurlijk. Maar probeer ook eens vogels die in de lucht vliegen te fotograferen. Dit is iets lastiger, maar oefening baart kunst.


Foto © Natasja Juist- Kies een grote diafragma-opening (een laag f-getal), zodat je achtergrond waziger is en er meer aandacht naar het onderwerp gaat.

2. Warme kleding

Als je een hele dag buiten bent, is de kans groot dat je het op een gegeven moment koud krijgt. Met koude vingers is fotograferen een stuk lastiger, dus zorg voor warme kleding. Je kunt bijvoorbeeld meerdere lagen aan doen die je altijd nog uit kunt doen. Zorg ook voor genoeg eten en drinken, een opgeladen telefoon en opgeladen camerabatterijen. Je weet maar nooit hoelang je weg blijft!


Foto © Monique van Kootwijk- Een grappige beweging van een vogel kan al een heel ander, maar ook leuk beeld opleveren.

1. Let op details

Observeer de vogels en kijk of ze iets grappigs of juist moois doen. Dit levert andere en vaak leukere/mooiere foto's op. Je moet dus op details letten. Kijkt de vogel raar of steekt hij net een pootje omhoog? Hup, afdrukken maar! Juist die foto's die anders zijn, vallen op tussen de rest. Dus lekker veel proberen.

We kunnen nog wel even doorgaan met het geven van tips voor vogelfotografie, maar dan wordt dit een heel lang artikel. Hebben jullie nog goede tips voor startende vogelfotografen? Laat het ons weten!

afbeelding van De Potter Georges

Het geluid uitschakelen