Vijf tips: bewaar en presenteer je foto's online

Ymke Frijters 2136
Wil jij jouw foto's altijd bij je hebben, zonder dat je een externe harde schijf of usb-stick mee moet nemen? Of wil je graag een online portfolio maken, zodat je jouw foto's kunt laten zien op internet? Wij zetten vijf handige websites voor je op een rij.

Picasa

Met Picasa Webalbums van Google kun je gratis online fotomappen aanmaken. Met een gratis Google-account kun je tot 1GB aan foto's uploaden naar Picasa. Je kunt gemakkelijk selecteren met welke vrienden, familie of collega's je de mappen wilt delen. Je kunt ze dus goed afschermen. Ook kun je de albums openbaar maken, zodat je de foto's aan iedereen kunt laten zien. Bij het uploaden van je foto's kun je ze een onderschrift geven en aangeven waar ze gemaakt zijn. Wil je meer opslagruimte? Voor 4,99 euro per maand kun je tot 100 GB uploaden.


In Picasa kun je foto's opslaan, delen, backups maken en nog veel meer.

Flickr

Flickr is gericht op het delen van foto's en het bekijken van het werk van andere fotografen. Zo kun je bij foto's 'favorite' aanklikken en erop reageren. Er zijn veel (hobby)fotografen die naast een website ook een Flickr-album bijhouden, heel handig als je inspiratie zoekt. Ook kun je andere fotografen volgen, je krijgt zo op je startpagina hun foto's te zien. Met een gratis Flickr-account kun je maar liefst 1 Terabyte (1000 GB) aan foto's uploaden. Je kunt ook een betaald account nemen, voor 50 dollar per jaar krijg je geen advertenties meer te zien.


Op Flickr kun je gemakkelijk foto's delen en inspiratie op doen van andere foto's.

Facebook

Facebook is waarschijnlijk het meest bekende medium. Natuurlijk kun je op je eigen profiel een paar albums bijhouden, maar je kunt op Facebook ook een pagina aanmaken speciaal voor jouw foto's. Op jouw eigen pagina kun je verschillende albums plaatsen en nieuwe foto's kun je voorzien van een locatie, onderschrift en 'tags' (je kunt hiermee aangeven welke personen er in je foto te zien zijn). Handig is dat alles op chronologische volgorde in je tijdlijn komt te staan. Bovendien hoef je niet alleen foto's te delen, maar kun je ook oproepjes doen (voorbeeldje: 'ik wil graag oefenen met foto's maken met een model, wie biedt zich aan?'). Mensen die jouw pagina 'liken', krijgen hier een melding van. Zij kunnen hier direct onder reageren en jouw berichten delen. Je kunt kiezen of je de pagina openbaar maakt of dat je hem liever alleen met bepaalde vrienden deelt. Een nadeel van Facebook is dat de foto's automatisch worden verkleind. Waar je bij andere sites de volledige grootte kunt downloaden, gaat bij Facebook de kwaliteit achteruit. Om je foto's te laten zien is het dus een prima medium, wil je ze in origineel formaat bewaren dan kun je beter Flickr of Picasa gebruiken.


Op Facebook kun je albums aanmaken en daarnaast nieuwtjes en berichten delen.

Tumblr

Tumblr is een weblog waar je ook foto's op kunt plaatsen. Je kunt de blog zo indelen als je zelf wilt, maar hij is meer gericht op tekst dan op foto's. Alles staat op chronologische volgorde en je moet scrollen om de oudste posts te zien. Ben je van plan om veel verhalen bij je foto's te plaatsen, dan is deze site ideaal. Het voordeel is dat je zo een compleet eigen site hebt, die je zelf kunt vormgeven. Tumblr mist echter een soort overzicht of album waarin je gemakkelijk per categorie posts en foto's kunt zoeken.


Een Tumblr-pagina. Voorbeeld: Leo Braun Photography

Wordpress

Wordpress is een uitgebreidere, maar daarmee ook een ingewikkeldere optie voor het maken van een fotoblog. Hiermee maak je een gratis openbare website, die je zelf kunt indelen naar jouw smaak. Je kunt een volledige eigen site bouwen, met verschillende pagina's in het menu, eigen kleuren en zelfgekozen indeling. Een post op Wordpress kun je met één klik delen op Twitter of Facebook, je kunt de foto 'liken' en eronder reageren. De site heeft, net als Tumblr, het probleem dat je foto's allemaal onder elkaar worden geplaatst. De site heeft echter ook portfolio-opties die speciaal zijn ingericht voor bijvoorbeeld fotografen. Een gratis Wordpress-website biedt 3GB ruimte. Je hebt de mogelijkheid om dat uit te breiden: je kunt meer opslagruimte krijgen vanaf 20 euro per jaar.


Een Wordpress portfolio-site. Voorbeeld: Harry Kenney-Herbert Photography

afbeelding van Ymke Frijters
Door:

| Redacteur

Bekijk alle artikelen van