Vijf eenvoudige fotografietips

Marina Smits 1656
Als je nieuw bent in de fotografie en op zoek bent naar een paar eenvoudige manieren om je foto’s beter te maken, zullen deze vijf tips je daarbij een handje helpen. De tips zijn allemaal gebaseerd op de compositie en de juiste compositie kan een foto maken of breken.

Tip 1. Vermijd het midden

Een foto kun je op meerdere manieren maken. Denk eens buiten de kaders. Als je bekend bent met 'de regel van derden' of 'Rule of Thirds', dan weet je een beetje hoe compositie werkt. In principe kun je een foto onderwerk altijd in het midden plaatsen, maar dit wordt snel eentonig. Vermijd eens het midden! Dit is een goede tip om mee te nemen met fotograferen. Voorkom dat mensen, dieren of objecten op het dode punt gaan staan. Zet ze links of recht van het midden. Het kan zelfs aan de boven- en onderkant.


Foto © Hetwie van der Putten

Een voorbeeld hiervan is als je een portret maakt en de ogen (het belangrijkste punt van een portret) in het midden plaats. Doe dit dus niet en plaats ze ergens anders.

Tip 2. Gebruik lijnen om de kijker te laten leiden.

Lijnen zijn overal. Het is alleen een kwestie om ze op te merken en ze te gebruiken om dynamische en meer interessante beelden te maken. De manier om lijnen te gebruiken om de kijkers te leiden is eenvoudig. Kies een onderwerp en bekijk de lijnen in de omgeving. Ga vervolgens op een positie staan, waar de lijnen verwijzen naar het onderwerp. Dit kan subtiel of heel duidelijk zijn.


Foto © Ellen Wissink

Een voorbeeld hiervan is als je onderwerp dichtbij een muur staat. Als je zelf langs de muur gaat staan, richten de lijnen van de muur op het onderwerp. Door het gebruik van de lijnen, zal de diepte meer de nadruk krijgen. 

Tip 3. Gebruik de horizon

Horizontale lijnen zijn heel rustig en ontspannen. Denk maar aan een zonsondergang over een vlak gebied van gras in de zomer. De platte lijnen met zeer weinig verticale lijnen maken een foto rustig. Als een foto veel verticale lijnen heeft en je een rustige foto wilt, probeer dan van positie te veranderen of je camera meer te bewegen.

Als je een foto van een bos neemt met heel veel verticale lijnen van bomen, domineert de horizon en verbindt alle lijnen.

Tip 4. Gebruik verticale lijnen

Het omgekeerde kan ook worden gebruikt met verticale lijnen. In plaats van het bos van veraf te fotograferen, kun je er ook voor kiezen een boom als grote dominante verticale lijn te gebruiken. Hierdoor is het een hele andere foto geworden.

 
Foto © Renate Oskam

Dit geld ook voor het fotograferen van een wolkenkrabber. Door op een afstand te gaan staan vervaagt het beeld van de wolkenkrabber. Als je dichtbij gaat staan en omhoog schiet dan krijgt de foto meer energie.

Tip 5. Maak foto’s tijdens zonsopkomst of zonsondergang

Een van de meest nuttige tips om je foto’s er mooi uit te laten zien is foto’s maken tijdens zonsopkomst of zonsondergang. Er is dan een mooie sfeervolle gloed van kleuren in de lucht. Foto’s maken in de volle zon levert harde schaduwen op.

afbeelding van François Van Baelen

Handige tips!