Vier tips om water te fotograferen

Vier tips om water te fotograferen

Fokelien Broekstra 569
Onze aarde is voor een groot gedeelte bedekt met water. Van een fonteintje in de achtertuin tot de oceanen verspreid over de wereld. Het belangrijkste in de foto is om een mooie compositie te kiezen. Wij geven nog vier handige tips om water te fotograferen.

Stilstaand of bewegend water

Het belangrijkste is dat je weet wat je met je foto wil laten zien. Wil je de beweging van het water vastleggen, of wil je het juist liever volledig bevriezen. Door een bewuste keus te maken kun je nadenken over het apparatuur dat je nodig hebt. Met een snelle sluitertijd kun je bijvoorbeeld golven van de zee bevriezen. Bij een rivier of waterval wil je het water het liefst laten bewegen. Daarom kun je in dit soort situaties bewust kiezen om ze te bevriezen.

Spiegeling

Water kan dienen als een natuurlijke spiegel. Het kan daarom een aanvulling in je foto zijn om de reflectie te gebruiken. Maar in sommige situatie kan de spiegeling je foto juist te druk maken. Maak daarom een bewuste keus of je de spiegeling gebruikt of niet. Een polarisatiefilter kan ervoor zorgen dat de reflecties een beetje onderdrukt worden. Gebruik daarom dit filter als je de reflecties geen hoofdrol wil laten spelen in je foto. Maar ook voorkomt het filter dat een deel van de lichtweerkaatsingen, hierdoor wordt het een minder ‘verblindend’ onderdeel van je foto.Foto: Fokelien Broekstra 

Grijs(verloop)filter

Overdag kan het lastig zijn om met een lange sluitertijd te werken. Kies er op dit soort momenten voor op een grijsfilter of een grijsverloopfilter voor je lens te schroeven. Hierdoor krijg je een soort zonnebril voor je lens, die ervoor zorgt dat jij met een langere sluitertijd kunt gaan werken.

Natte voeten

Als je een statief hebt die tegen water kan, dan kun je er ook voor kiezen om op een veilige manier een klein stukje het water in te lopen. Hou rekening met het risico dat je apparatuur in het water kan vallen of nat kan worden. Hou hier goed rekening mee. Dit is namelijk op eigen risico. Mocht je het toch aandurven dan is het zeker de moeite waard om eens te proberen.

Heb jij een mooie foto van ‘water’ gemaakt? Stuur dan je foto naar onze lezersgallery.

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien