Videotutorial: Maak een timelapse

Videotutorial: Maak een timelapse

Senta Bemelman 368
Timelapse video’s zijn erg leuk om te zien, maar ook om te maken. Leer hoe je zelf tijdsprongen in je video maakt met deze handige tutorial!

In een timelapse video wordt tijd een vloeibaar begrip. Doordat je op verschillende momenten foto’s maakt en deze samenbrengt lijkt de tijd sneller te gaan. Met een timelapse kun je goed overgangen en veranderingen weergeven zoals: van dag naar nacht. Ook is het erg mooi om bijvoorbeeld bloeiende bloemen in beeld te brengen.

Zelf doen

Een timelapse video maken vergt enige tijd. Maak bijvoorbeeld iedere tien minuten een foto zodat tijdsprongen duidelijk zichtbaar worden. Hoelang je bezig bent met fotograferen is ook afhankelijk van de lengte van je timelapse. Bij een video van 30 seconden hoef je uiteraard minder beelden te schieten dan een video van 90 seconden. Het is belangrijk om op dezelfde plek te blijven staan en een statief te gebruiken. In de onderstaande video leer je hoe je stap-voor-stap aan de slag gaat en zie je handige voorbeelden!

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta