Krijg controle over schaduwen bij studiofotografie

Videotutorial: Krijg controle over schaduwen bij studiofotografie

Senta Bemelman 359
In de studio wil je graag portretten zonder schaduw krijgen. Leer met deze videotutorial hoe je gemakkelijk hoe je dit voorkomt met een paar simpele tips.

Wanneer je net met studiofotografie begint, kan een ongewenst schaduwspel keer op keer terugkomen in je foto. Dit is erg vervelend. Schaduwen ontstaan door de lichtbron die je gebruikt en waar deze staat ten opzichte van je model. Wanneer je met één lichtbron werkt, heb je sneller kans op schaduwen. Gebruik je een lichtaccessoire, zoals een softbox, dan kan het schaduwspel al minder hard naar voren komen.

Afstand

Een simpele manier om minder schaduwen te krijgen is door de afstand van de lichtbron en je camera of de afstand tussen je model en de achtergrond te veranderen. Hoe ver de lichtbron van je model verwijderd is, heeft daarnaast ook invloed. Kortom: speel met de afstand tussen de lichtbron, je model, de achtergrond en je camera. In de video hieronder zie je wat voor invloed dit heeft op foto’s.

Deze video’s zijn in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta