Videotutorial: Bokeh-fotografie

Videotutorial: Bokeh-fotografie

Senta Bemelman 908
Bij bokeh-foto’s wordt de achtergrond zacht en onscherp. Op deze manier kun je jouw foto’s interessant maken. Kijk snel hoe je dit effect in je foto verwerkt.

Bij fotografie is de focus die je gebruikt belangrijk. Het is niet alleen belangrijk hoe scherp je foto is, maar ook welk onderdeel van jouw foto je op scherpstelt. Bij een portretfoto kun je ervoor kiezen om zowel je model als de achtergrond scherp in beeld te brengen. In dit geval maak je gebruik van veel scherptediepte. Als je alleen de voorgrond scherp in beeld wil brengen, is weinig scherptediepte nodig om de achtergrond onscherp te maken. Dit is waar je naar streeft bij bokeh-fotografie. Lees hier uitgebreid over scherptediepte.

Diafragma

Een manier om weinig scherptediepte in je foto te krijgen, is met behulp van het diafragma. Hoe groter je diafragma, hoe onscherper de achtergrond wordt. Zorg er daarnaast voor dat je dichtbij het onderwerp staat. Ook de afstand tussen het onderwerp en de achtergrond is belangrijk. Vergroot de afstand, voor een krachtigere bokeh.Bekijk in de onderstaande video hoe je het bokeh-effect goed verwerkt in je foto.

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen. 

Voorbeelden

Vind jij het lastig om een goed fotografie-onderwerp te bedenken. Bekijk snel een paar goede voorbeelden!

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta