Video: zorgen voor mooie overgangen

Video: zorgen voor mooie overgangen

Fokelien Broekstra 619
Heb jij weleens een poging gewaagd om een video te maken met je spiegelreflex? Maar had je vreemde, harde overgangen die eigenlijk niet in het verhaal thuishoorden? Met deze vijf handige overgangen die je zelf kan creëren kun je dit probleem voorkomen.

Nabewerking

In de nabewerking kun je prachtige effecten toevoegen. Met Adobe Premiere Pro of andere monteerprogramma’s kun je bijzondere resultaten bereiken. Maar dit kost veel meer tijd dan wanneer je zelf een mooie overgang filmt.

Overgangen

Eigenlijk is het heel simpel om een overgang te maken, je eerste opname moet aansluiten op het beeld dat daarna komt. De kunst is om hier mooie manieren voor te vinden. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door je camera aan het einde van een shot weg te bewegen en aan het begin van het volgende shot naar het volgende onderwerp te bewegen.

Rollen

De tweede optie is om je camera te rollen, je draait hem om en zorgt dat waar je het eerdere shot bent geëindigd met draaien, je de volgende opname begint. Het is belangrijk om in je beelden dezelfde kant uit te rollen en ongeveer dezelfde snelheid aan te houden. Anders geeft dit een heel raar effect.

Super zoom

De superzoom houdt in dat je een voorwerp dicht op je voorgrond hebt scherp gesteld. Vervolgens druk je de camera naar voren waardoor je in eén keer enorm bent ingezoomd. Voor het volgende beeld is het belangrijk om weer iets in je voorgrond te hebben waardoor je het uitzoomeffect kunt maken.

Camera kantelen

Ook mooie manier is door je camera te kantelen. Je kunt hierdoor een persoon, dier of voorwerp laten verdwijnen en opeens terug laten komen. Het enige wat je doet is je camera naar voren kantelen en weer omhoog. Je kunt hierdoor een persoon laten verdwijnen of tevoorschijn laten komen.

Bewegingen combineren

Je kunt voor een vloeiende overgang ook bewegingen combineren. In het filmpje geven ze een voorbeeld van een bewegende boom en het model dat haar balans verlies. Doordat ze dezelfde kant uit bewegen gaan de overgangen goed in elkaar over. Je kunt dit ook doen met iemand die door je beeld loopt. Cinecom maakte een mooie video waarin de verschillende manieren van overgangen gebruikt zijn en nog eens worden uitgelegd.


 

 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien