Video: Timelapse van vijf jaar zonobservatie

Video: Timelapse van vijf jaar zonobservatie

Jooshua Franssen 1564
Op 11 februari 2015 bereikte NASA's Solar Dynamics Observatory (SDO) een mijlpaal: vijf jaar lang heeft het SDO de zon in de gaten gehouden. Een totaal van 2600 terabyte aan data is verzameld en verwerkt tot een drie minuten timelape-video, met de hoogtepunten van de zon in de afgelopen vijf jaar.

11 Februari 2015 is een speciale datum voor NASA's Solar Dynamics Observatory; het markeert een mijpaal in hun bestaan, vijf jaar lang hebben ze de zon, 24 uur lang en 7 dagen in de week, vastgelegd. Met het vastleggen van een meer dan een beeld elke seconde, heeft SDO een ongekend helder beeld van hoe massieve explosies op de zon groeien en uitbarsten sinds de lancering op 11 februari 2010.

Ter ere van SDO's vijfde verjaardag, heeft de NASA een timelapse-video gemaakt met de hoogtepunten uit de laatste vijf jaar van de zon. Bekijk het filmpje om reusachtige wolken van zonne-materiaal in de ruimte geslingerd zien worden, hoe gigantische lussen in de zon's atmosfeer dansen, en hoe grote zonnevlekken groeien en krimpen op het oppervlak van de zon.

afbeelding van Jooshua Franssen

Jooshua Franssen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jooshua